David och Andreas har byggt en snögrotta i en enorm snöhög och där ligger de och spanar på alla som går förbi. Men så kommer plogbilen och de båda pojkarna blir levande begravda och är övertygade om att de ska dö. Som tur är blir de hittade och till allas lättnad klarar de sig utan några större fysiska men. ”En riktig solskenshistoria” kallar en reporter det, men Joel och David och Andreas förstår inte vad han menar. Glädjen över att ha överlevt gör det svårt för andra att förstå att de fortfarande har kvar rädslan för att bli instängda. För hur ska man komma vidare efter en kris? Hur bearbetar man ett trauma man varit med om?
Vid sidan om själva berättelsen om snögrottan löper också en historia om vänskap. I klassen går nämligen Jonas som gör dumma saker mot alla. Kanske var det till och med han som gjorde så att David och Andreas blev instängda i grottan? Det är ju skönt att ha någon att skylla på. Eller beror hans beteende på hur han har det hemma? Och kan man bli kompis med någon som beter sig dumt?
När författaren Laura Trenter skrev Snögrottan utgick hon från en verklig händelse och vidareutvecklade den. De personer som är med i boken finns inte på riktigt, men som medförfattare till boken står Joel Prisell och Christoffer Asklöf som var de som var med om själva händelsen.