Kejsarn av Portugallien

Författare:

När den fattige skogsarbetaren Jan håller sin nyfödda dotter i famnen slår hans hjärta så kraftigt att han tror att han är sjuk. Efter en stund förstår han att han för första gången i sitt liv känner kärlek. Jan bestämmer att flickan ska heta Klara Fina Gulleborg, trots att hans fru Kattrina säger att det nog inte passar för en fattig unge. Från att ha varit en sur och ordknapp person är nu Jan öppen och pratglad – Han vill att alla ska höra hur klok och vacker hans dotter är.

Olyckliga händelser leder fram till att familjen hotas av vräkning på grund av obetalda skulder och Klara Fina ser ingen annan utväg än att hon måste åka till Stockholm och försöka få jobb. Hon tar farväl av sina föräldrar och säger att hon snart kommer hem igen. Pengarna kommer, men inte Klara Fina. Istället börjar ett rykte frodas att Klara Fina prostituerar sig och skäms för mycket för att komma hem.

Detta är något som Jan inte kan acceptera. Han blir galen av längtan och går in i sin egen värld. Han blir Kejsar Johannes av Portugallien och står varje dag på båtbryggan och väntar på sin dotter. När Klara Fina dyker upp hemma efter 15 långa år så är ingenting sig likt. Hennes pappa välkomnar henne som kejsarinna och hon tycker att han beter sig galet och vill bara därifrån. Hon övertalar sin mor att lämna Jan och följa med henne därifrån, vilket får ödesdigra konsekvenser.

Detta är en både vacker och sorglig berättelse om vad längtan kan göra med en person. Men också om hur människan kan förändras av kärlek och vänlighet, medan fördomar och girighet inte för något gott med sig.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Herr Arnes penningar och Körkarlen

Författare:

Denna klassiker utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän som då fortfarande tillhörde Norge. Den rika prästen Herr Arne bor i Solberga prästgård tillsammans med sin familj och sitt husfolk. En natt dyker ett gäng skotska legosoldater upp och rånmördar alla i huset – alla förutom Arnes fosterdotter Elsalill, som soldaterna inte ser. Elsalill blir omhändertagen av en fiskare som tar med henne till Marstrand där hon träffar Sir Archie. Ovetandes om att han var en av de som mördade hennes familj blir hon kär i honom och är redo att följa med honom hem till Skottland. Då dyker vålnaden av hennes fostersyster upp och Elsalill förstår att hon är tvungen att förråda den man hon älskar för att gottgöra sin familj. Sir Archie tar Elsalill som gisslan vilket slutar med hennes död och att alla soldaterna grips.
Vi har den i en lättläst version som även innehåller Körkarlen – en berättelser om död och försoning och en upplaga med båda dessa samt Liljecronas hem.

Löwensköldska ringen

Författare:

General Löwenskölds sista önskan är att begravas med den ring som Karl XII förärade honom för hans trohet. Men efter hans död öppnas graven och ringen stjäls. Vad de som tar ringen inte vet är att den bär på en förbannelse. Generalens vålnad hämnas tjuvarna, och alla som någonsin får ringen i sina händer råkar illa ut. Löwensköldska ringen är en saga om girighet och  hämnd.

Vi har även fortsättningen, Charlotte Löwensköld, och vi har båda titlarna både i fulltext och som lättläst version.

En herrgårdssägen

Författare:
Herrgårdspojken Gunnar Hede studerar vid universitetet i Uppsala när han får veta att hans barndomshem, Munkhyttan i Dalarna, är på väg att sättas i konkurs. Han avbryter då sina studier för att vandra omkring som speleman för att tjäna pengar så att han kan rädda sitt älskade barndomshem. Men gång på gång drabbas han av nederlag och han sjunker allt längre in i en djup depression. Vid hans sida finns Ingrid, flickan som älskar honom och som försöker göra allt för att rädda honom. Det är en bok om kärlekens kraft, och om att accepteras för den man är.

Gösta Berlings saga

Författare:

Boken utspelar sig i Värmland under 1820-talet och handlar om den försupne prästen Gösta Berling, den hårda majorskan på järnbruket Ekeby och om brukspatron Sintram som står i förbund med djävulen. Deras vägar korsas och Gösta Berling övertalas att skriva på ett kontrakt med djävulen.
Gösta Berlings saga är Selma Lagerlöfs debutroman och den publicerades första gången 1891 och vi har den som lättläst.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Författare:

Detta är berättelsen om pojken Nils Holgersson som var en riktig odåga och väldigt elak mot gårdens djur och som därför förvandlades till en pyssling av gårdens hustomte. När Nils sedan försökte stoppa sin mors bästa vita tamgås, Mårten, från att följa med vildgässen norrut slutade det med att Nils fann sig själv på gåsens rygg högt uppe i luften. Tillsammans med Nils får läsaren vara med om ett riktigt äventyr genom Sverige.

Detta är en förkortad och omarbetad version med många färgbilder.