Det brinner!

Författare:

Frida tycker att Ödetorpet är ett av de bästa ställena på jorden, för där får man vara ifred för alla jobbiga vuxna. Och särskilt den här dagen vill hon och hennes kompis Isabelle vara ifred – för de ska testa att tjuvröka. Men senare på kvällen hör de brandbilens sirener och när de förstår att det är ödetorpet som brinner så lägger de genast skulden på sig själva; det måste ju vara för att de inte släckte cigaretterna! Eller? Finns det någon annan som kan ha tänt på? När sedan flera bränder uppstår och polisen hittar ben i askan, samtidigt som någon smyger omkring runt Fridas och Isabelles hus om nätterna, då börjar det bli riktigt riktigt otäckt.
Det brinner! av Laura Trenter är en thriller för barn i mellanåldern som också passar bra i samtal kring utanförskap och mod.

Noel och den magiska önskelistan

Författare:

En hel termin har Noel gått i den nya klassen och han står fortfarande ensam på rasterna. Han funderar mycket över varför det alltid är han som blir över? Det måste vara något med honom som inte syns, men som tydligen är fel och konstigt.
Men saker börjar förändras från och med den dagen då Noel träffar en mystisk uteliggare som lämnar en lapp efter sig. ”Noel: önskelista” står det på lappen och Noel skriver ner just det han önskar sig mest av allt; en vän. Exakt då ringer det på dörren och utanför står en flicka som heter Silke och är nyinflyttad. Är det så att önskelistan fungerar? Noel skriver andra saker på listan, men det resulterar inte bara i att han får det han önskar utan även andra hemska saker händer. Det verkar nästan som om någon har en plan med allt som händer. Eller? Innan boken är slut har saker och ting blivit både värre och bättre för Noel.
En finstämd bok om att saker och ting inte alltid är som man tror och att man inte ska tro att man vet hur allting är utan att ha frågat. Det finns flera olika saker att diskutera i boken men grundtemat är utanförskap. Varför vill vuxna alltid att man ska vara som alla andra? Att vara en i gruppen, vad innebär det? Måste man vara det? Annorlunda är ju en synonym till sällsynt, som Noels nya lärare påpekar – och sällsynt är väl bra att vara? Samtidigt funderar Noel över saker som om det finns en annan verklighet? En parallellvärld som vi inte kan se? Bra utgång för filosofiska samtal i klassrummet.

Elsa Beskows sagoskatt tripp trapp TRULL

Författare:

tripp-trapp-trullTRULL, Tredje delen i den nyutgivna samlingsvolymerna med Elsa Beskows sagoskatt innehåller sex längre sagor – de flesta välkända som bilderböcker,- samt flera egna små verser och sånger, och illustrationer till andras verk, sammanlagt 17 olika berättelser/texter.
Sagorna i del tre är Solägget, Petter och Lotta på äventyr, Pelles nya kläder,Var är mina fem små ullgarnsnystan?, Sagan om den nyfikna abborren och Puttes äventyr i blåbärsskogen. Och eftersom sagosamlingens format är ganska stort och liggande, får man faktiskt samma känsla som när man läser de vanliga bilderböckerna, då man läser i samlingsvolymen. Och det är viktigt, för Elsa Beskows bilder ska ses i sitt rätta format för att man ska kunna njuta av alla fina detaljer!

Det är också en fin mix mellan realistiska berättelser från en gången tid, då Sverige såg annorlunda ut och rena sagoäventyr med älvor och småfolk i blåbärskogen, talande fiskar och rimmade verser och sånger.
Det är ganska långa texter i några av sagorna, de passar bäst att läsa för den som läser flytande eller en vuxen, andra sagor är kortare och satta med större stil och kan lättare läsas av barnen själva, dock inte nybörjarläsare  Många ord och begrepp hör också hemma i en äldre tid och behöver förklaras, även om bilderna förklarar en hel del.
Elsa Beskows sagoskatt  TRULL är verkligen en skattkammare att ösa ur och en viktig del av det kulturarv vi vill ge våra barn tillgång till. Så läs, enskilt och  tillsammans och njut!!
Elsa Beskows sagoskatt  TRULL  är den del Cirkulationsbiblioteket valt att köpa in. Vill ni också läsa de övriga delarna ( TRIPP och TRAPP) för att få del av hela den samlade sagoskatten Elsa Beskow lämnat efter sig, så finns de säkert att låna på stadsbiblioteket eller ditt skolbibliotek…

Frankenstein

Författare:

FrankensteinClassical Comics är ett brittiskt förlag som ger ut serieromaner som återberättar stora klassiker. En av dessa är Mary Shellys gotiska skräckroman Frankenstein, som i starka och detaljerade bilder berättar historien om Viktor Frankensteins tragiska livsöde.
Under romantiken, när världen står på tröskeln till den moderna vetenskapen och allt verkar möjligt, hänger sig Viktor åt studier i naturfilosofi. Han blir uppslukad i sökandet på svar om livets uppkomst och besatt av tanken på att skapa en levande människa av livlösa delar. Men när experimentet lyckats vänder han sig ifrån sin skapelse i avsky och skräck. Den varelse han skapat lämnas att klara sig på egen hand.
Varelsen vandrar ensam omkring för att finna samhörighet, men möts bara av hat och rädsla. Han ses som ett monster och utvecklar långsamt ett stort hämndbegär mot mänskligheten, och inte minst mot Frankenstein…
Boken passar bra på högstadiet och är en berättelse som ger mycket att prata om. Hur reagarear man när man stöter på något annorlunda, eller någon som bryter mot alla normer? Vad händer med människan om hon bara möts av elakheter?