Ingen rädsla

Författare:

Mattias, som kallas för Turk, spelar basket i Stockholmslaget Alvik medan Ayla spelar i Tenstalaget Akropol. Deras vägar och världar  möts i och med basketen och känslorna börjar gro. Turk är väldigt imponerad av Aylas basketspel, men känner även något mer än beundran för hennes idrottsliga talang. Men hur ska han våga prata med henne? Finns det ens någon sätt för dem att träffas förutom planen i en baskethall?

Detta är en berättelse om träningar, matcher och kompisar, men även om att tänka på någon som man bara har blängt på men gärna skulle vilja komma närmare. Passar från årskurs 6.

IRL – Ilskan, rädslan löftet

Författare:

Inne i Josefs huvud känns det mest som en bergochdalbana efter att hans pappa varit med om olycka. Allt blandas: sanning och lögn, glädje och sorg, rätt eller fel. I Maria Frensborgs roman är dataspel, filosofi och kärlek huvudingredienserna.Josef är en helt vanlig kille som gillar dataspel och chokladbollar. Hans liv ställs på ända när hans pappa hamnar i koma efter en olycka. Nu ligger pappan alldeles slapp och stilla i en sjukhussäng. Om bara inte Josef kastat ur sig de där ilskna orden innan han sprang till skolan imorse: JAG HATAR DIG, PAPPA! För hur kan man bli sams med någon som kanske aldrig kommer att vakna?

När vardagslivet blir till kaos tar Josef sin tillflykt till dataspelen. En pixlig värld som ger en chans till omstart när något går åt skogen. Starta om och försök igen. Fast hur gör man när verkligheten inte funkar som ett spel?Men samtidigt. Allt är inte pest. På sjukhuset finns också Ruth, tjejen med de intressanta fräknarna runt näsan, och sjuksyrran Steve som kan prata om det mesta utan att vara pinsam, trots att han är vuxen.
Tänk om det ändå finns en chans att ta tillbaka allt som blev fel, och börja om?
Maria Frensborg skriver lättläst, spännande och sorgligt om mysteriet livet. Men också om hur en pirrande kärlek kan ta plats i ett hjärta som är svart av sorg och skuld.

Friheten minus fyra

Författare:

En kille med många och stora planer för de sista vårveckorna i skolan. Det drar ihop sig till skolavslutning och Habib har fortfarande inte frågat chans på drömtjejen Paris; klassen har inte bestämt vart de ska på skolresan; Habib får för sig att han måste utmana dem som kallar honom fegis, och hoppa från Flottsbron; fröken kräver in klassens alla dagböcker … Som om det inte vore nog anmäler sig Habib och kompisarna till skolavslutningsshowen. De ska rappa!
Det här är en rolig och varm om en elvaårig kille och hans kompisar. I dagboksform följer vi Habib de fyra sista veckorna före skolavslutningen.

Vänner

Författare:

V-C3-A4nnerEn helt underbar berättelse av japanska författaren Kazumi Yumoto är Vänner. Vi får följa Kiyama, Yamashita och Kawabe, tre tolvåriga pojkar som grubblar mycket över döden och livet.
Nyfikna på döden börjar de spionera på en äldre man lite längre ner på gatan, som de hört borde dö snart. Men den gamle mannen spionerar tillbaka och snart, om än motvilligt till en början, inleds en ovanlig och tillgiven vänskap.
Vänner är en otroligt varm och tankeväckande bok som vunnit flera internationella barnbokspriser. En lite annorlunda historia om vänskap mixat med existentiella frågor som ger en hel del att samtala om. The friends (Hangul) filmatiserades 2009. Passar för skolår 5-7.

Vill du arbeta med att lyfta olika språkliga drag hittar du i den här boken några roliga exempel på bildspråk: ”…hatet i hans ögon skulle ha kunnat få ett par glasögon att fara iväg.” Eller: ”…skjortan hade krupit upp halvvägs ur byxorna.”