Bron

Författare:

En gris kommer körande i sin bil men blir stoppad av en varg som säger att bron lite längre fram är avstängd. Redan här, på första uppslaget, stiger spänningen. Ska vargen äta upp den lilla grisen? Vidare bjuder vargen hem grisen där ytterligare en varg väntar, ska grisen bli uppäten nu då? Nej, istället bjuder vargarna på kaffe och bullar i sitt vardagsrum och så sitter de och fikar och småpratar ända tills vargen säger att bron nog är lagad. I slutet visar det sig dock att det aldrig fanns någon bro.

Boken leker med vår förförståelse kring den klassiska sagan med stora stygga vargen på ett väldigt roligt och smart sätt. Illustrationerna och den sparsmakade texten stärker varandra men det finns också utrymme för läsaren att göra egna tolkningar. Detta är en spännande och underfundig bilderbok där det finns mycket att prata om tillsammans med eleverna. Skapad av en av Sveriges stora bilderbokskonstnärer tillika ALMA-pristagaren 2022: Eva Lindström.

En bok som passar från förskoleklass upp till årskurs tre.

Will & Nill

Författare:

Will & Nill är den härliga, varma och ömsinta berättelsen om två väldigt olika katter, skriven av den prisbelönte barnboksförfattaren Farhad Hasanzadeh från Iran.
Katter, precis som vi människor, kan reagera väldigt olika på samma situation.
När morgonen gryr över staden där Will och Nill bor, vaknar katterna och är hungriga. Will är pigg redan från början men Nill är trött och sömnig trots att magen kurrar.
Båda drömmer om maten de vill ha och Will försöker få med sig Nill på en matjakt..men kompisen känner sig för trött och vill bara sova. Istället börjar Will leka med en lite fågel som flyger förbi och under lekens gång – hurra – hittar han mat att äta.
Men Nill, som var för trött för att göra något åt sin hunger..han ligger kvar på samma ställe, ännu hungrigare än förut.
Bilderna i mustiga varma färger av konstnären Atieh Markazi lockar till läsning och själva berättelsen kan få oss att fundera över livets omständigheter och konsekvenserna av de beslut vi fattar.
Boken vi har är den engelska översättningen av det persiska originalet. Språket är ganska lätt och det är relativt sparsamt med text på sidorna, vilket gör den användbar redan från åk 4-5 för dem som inte har engelska som modersmål.
Men den kan givetvis läsas av alla åldrar om man översätter själv och diskuterar bokens tema och sensmoral.

Tshepo Mde är tillräckligt lång

Författare:

Tshepo vill bli lång, så lång att han når till karamellerna högst upp på skåpet. Träd är långa tänker han, ser långt och når långt – ett träd vill jag bli! För att bli ett träd planterar sig Tshepo i jorden, gödslar och vattnar. Men myrorna biter honom och hur ska han kunna klia sig när armarna har blivit grenar? Inte heller kan han springa iväg när fötterna blivit rötter. Han ångrar sig, vill inte alls vara ett träd längre och ber en fågel om hjälp.

Boken har getts ut som en del av ett kultursamarbetet mellan Sverige och Sydafrika.

Sabelles röda klänning

Författare:

Sabelles röda klänningFlykt är förlust. Av drömmar, av familj, av hem, av språk, av allt man älskat och kämpat för. Så skriver Alexandra Pascalidou i förordet till den fina lilla bilderboken Sabelles röda klänning av författaren Martina Michaelidou-Kadi och illustratören Haniela Stamatiadi.
Sabelle, en flicka i sju-åttaårsåldern, flyr med sin mor och far – från en dag till nästa måste hon lämna allt och får bara ta med sig en enda sak. Det blir den röda klänningen, den hon fått av sin älskade mormor, som är kvar i hemlandet.
I det nya landet med annorlunda hus och annorlunda språk är klänningen det enda som finns kvar av hennes gamla liv. När hon håller den kan hon minnas mormor, solen över de gula taken och de höga bergen och bli glad igen.
Men till slut, när hon fått sätta ord på sin förlust och kunnat dela den, då är Sabelle beredd att släppa den röda känningen och gå vidare i sitt nya liv.
Sabelles röda klänning är en enkel och finstämd liten berättelse , inte om flykten egentligen, utan om det som kommer efter: Att hantera förlusten och leva vidare.
Språket är rakt och sakligt och så pass enkelt att elever kan läsa själva från tvåan och uppåt.
Boken kan säkert fungera väldigt bra som en ingång för samtal kring flykt, förändring och förluster, för de yngsta likaväl som lite äldre elever.
Det mycket personliga förordet av Alexandra Pascalidou ger en ytterligare fördjupning till bokens tema.

Mamy Wata och monstret

Författare:

Mamy-2BWata-2Boch-2Bmonstret-2B001Mamy Wata är vattnets drottning. Hon är generös och låter människorna fiska och bada i fred. En dag får hon höra talas om ett otäckt monster som anfaller alla som närmar sig floden. Mamy Wata tar sig dit och ser det hemska monstret. men hon hör också att han stönar, som om han inte mår bra. Då hon viskar tröstande ord får hon veta att monstret är en ung man som förvandlats av en elak häxa. Hur det slutar kan man gissa! Och så kan vi prata med eleverna om hur man bäst bemöter den som skräms och är elak.
Härliga färgstarka bilder av konstnären och författaren Veronique Tadjo från Elfenbenskusten

Färsk fisk

Författare:

färsk fiskI boken Färsk fisk av John Kilaka är det Hund som går och är så hungrig och vill sno åt sig de fina fiskarna som vännen Sokwe Schimpans fångat. På vägen till marknaden måste fru Hare och herr Lejon och alla de andra djuren hjälpas åt med att hålla koll. När Hund sedan trots detta lyckas stjäla fisken blir de upprörda: vad ska de tänka ut för straff? Ska Hund få vara med på festen?

Inför Astrid Lindgren Memorial Award kan skolklasser i Stockholm delta i tävlingen En bok i världen. För att få inspiration till detta kan lärare låna böcker från oss, böcker av författare och bildkonstnärer från Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika. Här finns en verklig guldgruva av fantasifulla historier och spännande bilder och Färsk fisk är en av dessa böcker. John Kilaka, Tanzania,  är en välkänd konstnär både i sitt hemland och över stora delar av världen.