The Hunger Games

Författare:

The-Hunger-GamesVi har redan skrivit om den här boken på bloggen eftersom vi har den på svenska också. Det är en ruggigt spännande bok med många bottnar och trådar att samtala om med ungdomar. Jag läste den på engelska ett tag efter att jag läst den på svenska och blev lika gripen – det fungerar, boken håller för omläsning. Och vad gäller språket tror jag att elever i åttan och nian klarar det. Man kanske ska hjälpas åt med de första sidorna, sen är de fast och kan inte låta bli att fortsätta läsa!
Alltså: en obestämd framtid, två ungdomar från varje ”distrikt” väljs ut att mötas i en kamp på liv och död på en jättearena – och allt direktsänds i tv. Det finns kärlek och misstro och förtvivlan och svek…
Den engelska utgåvan vi köpt (vi har den även på svenska) kom med två olika omslagsbilder. Den med röda detaljer rekommenderas av Stephenie Meyer (författare till Twilight-böcker) och den med blåa detaljer på omslaget rekommenderas av Stephen King… Om detta kan man tycka vad man vill, men: läs boken, The Hunger Games av Suzanne Collins.

Hungerspelen

Författare:

Suzanne Collins Hungerspelen är en otroligt spännande och tänkvärd bok. I en mörk framtid lever sextonåriga Katniss, med sin mamma och älskade lillasyster Prim. Varje år sänds hungerspelen, 24 deltagare, en pojke och en flicka från varje distrikt som väljs ut genom lottning. Segraren blir den enda som överlever, så det gäller att döda sina medtävlande så fort som möjligt. Allt direktsänds som tv-underhållning för huvudstaden. De 24 spelarna skickas till huvudstaden för att stylas och tränas inför hungerspelen, det gäller att sälja sig framför kamerorna och bli populär så att man får sponsorer som kan hjälpa en med mat eller medicin under spelens gång.
De fattigaste i de olika distrikten kan från och med året de fyller tolv skriva upp sig för matransoner åt sig själva och sin familj, men det innebär att de får ännu en lott med sitt namn skrivet på inför hungerspelen. Från och med det året man fyller tolv år är man med i lotteriet, varje år som går får man en lott till.

Hungerspelen är en spänningsroman, en äventyrsroman, en psykologisk thriller, en dystopi och en samhällskritisk roman. Det finns hur mycket som helst att tala om när man läst den här boken, den är lite otäck men det finns också spirande kärlek och hjärtevärmande vänskap. Passar från årskurs sju. Boken är ganska tjock men man kommer in i berättelsen på en gång! Vi har den även på engelska.

Dystopier har blivit väldigt populära de senaste åren. Framtidsscenarion om totalitära stater där bland annat övervakning, droger och propaganda används i syfte att kontrollera populationen och minimera medborgarnas möjligheter och vilja till att tänka kritiskt. Det finns många text-till-text-kopplingar att göra mellan de äldre klassikerna (t.ex. 1984 av George Orwell, Kallocain av Karin Boye och Du sköna nya värld av Aldous Huxley) och nyare berättelser som Divergent. Böckerna kan även fungera väl som underlag i samhällsorienterad diskussion.