Ett spöke för mycket

Författare:

Tom blir inte trodd av sin familj när han berättar att ett spöke har flyttat in i källaren. Men hans mormor skickar honom ändå till Hedvig Hallongren, som är spökexpert. Tillsammans ger de sig ut på spökjakt och kommer fram till att källarspöket är ett så kallat NOS (Någorlunda Otäckt Spöke) vid namn Hugo som blivit bortjagad från sitt tidigare boende av ett FOS (Fasansfullt Otäckt Spöke). NOS förekommer relativt ofta, medan FOS påträffas mer sällan – vilket är tur med tanke på att de är oerhört farliga och otroligt svåra att bli av med.
Med list och gedigna spökkunskaper så lyckas Tom och Hedvig Hallongren krympa FOS:et och fånga in det så att Hugo kan flytta tillbaka till sitt gamla hem.
Slutet gott allting gott – förutom för FOS:et som när vi lämnar boken sitter inspärrat i en glasburk hemma hos Hedvid Hallongren. Men ser det inte ut som om det har börjat växa sig större igen?
Detta är en nyutgåva av Cornelia Funkes berättelse Ett spöke för mycket, som i den här upplagan fått nya lagom läskiga illustrationer av Lotta Geffenblad.

Apstjärnan

Författare:

Det här är en bok om att finna vänskap och kärlek där man minst anar det. Jonna är en sån där liten barnhemsunge som önskar sig en fin och vacker mamma och en stilig pappa… Hon önskar, längtar och hoppas på att bli utvald av just sådana föräldrar. Men en dag sladdar en skruttig bil in på gårdsplanen och ut kliver Gorillan. Hon väljer Jonna, som inte har något val, hon måste följa med. På ett otroligt charmigt sätt berättar Frida Nilsson om Gorillan och Jonna och om hur en stökig och grov och klumpig yta kan dölja det mest ömma och kärleksfulla hjärta. Vänskap och kärlek växer sakteliga fram – och tillsammans får de kämpa mot uppdykande svårigheter i form av kommunbyråkrater. Roligt och tankeväckande!

Ingen ser dig

Författare: ,

Ingen-ser-digMira får inte följa med bästa kompisen Olivia till landet den här sommaren. Det har hon gjort varje år så länge hon kan minnas men i år blev det inte så och Mira vet inte riktigt varför. Men det värsta är att hon måste vara på sommarfritids och åka på överlevnadshajk med en töntig fritidsledare.
Det är Mira, Isabelle, Fredrik och Sammi och så Kenneth den töntiga fritidsledaren, som åker. På vägen ner till skogarna i Örebro där de ska campa och lära sig att klara sig själva i vildmarken får de höra på bilradion att några farliga interner har rymt från Kumla.
Redan första natten försvinner Kenneth. Mira och de andra måste nu klara sig själva. Hur ska de ta sig hem, hitta något att äta och vad har hänt med fritidsledaren Kenneth? Det här är en väldigt spännande bok, karaktärerna är trovärdiga och samspelet mellan barnen i den mardrömssituation de befinner sig i skildras riktigt bra. En bok som är svår att släppa!
Lätt att läsa, stor stil och korta kapitel.