”Din syster är borta. Så är det med dem Vithuvud tar. De….finns inte mer.”
Siri står skräckslagen, skuldmedveten och rasande på bryggan och berättar att den fruktade piraten Vithuvud just rövat bort hennes lillasyster Miki och att alla byborna nu måste segla efter ut på Ishavet och ta tillbaka henne. Det är då fiskaren Olav säger det där.
För så ser man det i den ö-värld där Siri, Miki och deras far bor.
Vithuvud är den mest fruktade av alla pirater och hans skepp det snabbaste och farligaste – ingen rår på honom. Han rövar bort små barn som blir slavar i hans diamantgruvor på en hemlig ö någonstans långt borta och ingen skulle drömma om att ta upp kampen med honom, eftersom utgången är given.
Men Siri accepterar inte det förhållningssättet.
Hon måste hämta tillbaka Miki! Det var ju hon som tvingade Miki att gå ensam till andra sidan Järnäpplet när de plockade snöbär, fast hon var rädd. Så nu måste Siri ställa allt tillrätta igen.
Det blir en vindlande, farlig, våldsam och omvälvande resa för tioåriga Siri genom det karga örike där hon bor. Hon träffar på många olika människor och livssätt och upptäcker mycket hon reagerar på under färden. Ingen är på hennes sida – alla har gett upp kampen mot Vithuvud – utom en. Fredrik, hennes bundsförvant som själv förlorat en syster till piraten. Men Siri överlever allt och ger inte upp och en dag står hon öga mot öga med den fruktade piraten…
Frida Nilsson är en fantastisk författare och Ishavspirater kan läsas på många nivåer – det är en väldigt väldigt spännande bok, det är en vass och tydlig samhällskritik och genom hela berättelsen skildras hur de val vi gör påverkar andra och det samhälle vi bor i.
Det här är en bok vi unnar alla från åk 4 och uppåt att läsa! Många viktiga samtal och tankar kommer den att väcka hos både barn och vuxna.
Lärarhandledning: Ishavspirater