A Christmas Carol

Författare:

Charles Da-christmas-carolickens julsaga är en klassiker som kommer fortsätta att leva länge ännu. Den har återberättats på många olika sätt i film, teater och böcker eftersom huvudfrågan i berättelsen – vad som är viktigt i livet och hur vi handlar mot varandra  – är något som alltid och i alla tider kommer att vara aktuellt.
I den här varianten – Classical Comics – har A Christmas Carol återberättats i serieform, en  med lite förenklad text (Ouick text) och en mer fullödig, lik originaltexten ( Original text). Bilderna är exakt likadana i båda varianter, så man kan läsa boken parallellt i en grupp även om man läser engelska på olika nivåer.
Det är dramatiska och uttrycksfulla bilder som väl gör historiens mer skräckbetonade scener rättvisa, men också berättar om miljö, klädedräkt och samhälle på bildens omedelbara och ordlösa vis. Detta kan säkert vara en hjälp att förstå och hänga med i berättelsen även om språkförståelsen inte är fullständig och man inte känner till historien sedan tidigare.
Just de här serieböckerna är inte helt lätta att få tag på i Sverige längre, så vi har inte så många – men de vi har är väl värda att användas. Inte minst för att locka lite läsovilliga unga in i klassikernas värld genom en riktigt bra historia – med en viktig och allmänmänsklig insikt som underliggande tema.

Young Dracula

Författare:

Young-draculaMichael Lawrence berättar med en stor dos humor den okända historien om Greve Dracula som barn.
Wilfred Dracula är en snäll pojke som ständigt gör sin far besviken, då han föredrar mjölk framför blod och trots idoga försök inte lyckas flyga.
Han är inte någon riktigt vampyr. Snarare en ”wimpire”, världens mesigaste vampyr.
Wilfred beslutar sig för att en gång för alla bevisa för sin far att han verkligen är en riktigt vampyr, men det går inte riktigt som han tänkt sig…
Boken innehåller även Michael Lawrence’s Young Monsters, som handlar om den snälla och ganska klumpiga Lons äventyr under hans första tid på doktor Ffelix Ffurters Akademi för unga monster.
Båda berättelserna lättsamma och i stor och luftig stil, fantasifullt illustrerad av Chris Mould.