Mannen utan öde

Författare:

Fjortonårige György Köves och tusentals andra judar tvingas ombord på ett godståg genom Europa. När dörrarna slås upp och vakterna skriker åt dem påbörjas en pojkes oerhörda kamp för överlevnad.

Imre Kertész debutroman Mannen utan öde är en av de starkaste litterära skildringarna av livet i ett nazistiskt förintelseläger. När romanen publicerades i Ungern 1975 mottogs den av en kompakt tystnad. Idag är den en levande klassiker, som lade grunden till ett Nobelpris, för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke. Vi har den i originalutgåvan och i lättläst utgåva.

Lite ihop

Författare:

Majken fattar inte ett dugg. Plötsligt har hon och bästisen Tessan tydligen ingenting att prata om längre, för Majken struntar i killar. Det gör inte Tessan och hon verkar mest vilja vara med Dexter eller den skitjobbiga Belinda. Majken känner sig bara ensam och fel. Men när Ivan börjar på skolan får hon världens bästa idé. Den kommer att göra så att det blir Majken och Tessan igen. Mysrolig vardagsberättelse om vänskap, kärlek och hur fel (eller rätt) det kan med en vit lögn.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Författare:

Det här är en bok som alla borde läsa!
Junior är 14 år och tillhör Spokane-befolkningen i USA. Han har vattenskalle, läspar och stammar. Han är den töntigaste killen i hela reservatet och då är det tur att han är bästa vän med den tuffaste killen i reservatet. Men Junior inser snart att om han ska överleva och ha en chans att bli något i det här livet måste han lämna reservatet. För i reservatet har alla gett upp och där kan man aldrig förverkliga sina drömmar. Han bestämmer sig för att börja på en ”vanlig” skola i den närmaste staden, 35 km bort. Hemma i reservatet tycker alla att han har svikit dem och han förlorar sin bäste vän. I den nya skolan är det inte precis lätt att vara den ende ur ursprungsbefolkningen på skolan (förutom skolans maskot). Junior älskar att teckna och teckningarna finns med i boken, små humoristiska illustrationer över hans tragikomiska tillvaro. Boken bygger på Sherman Alexies egna erfarenheter och är helt enkelt fantastisk. Den fick 2009 års Peter pan pris.
Vi den även på engelska: The absolutely true story of a part-time indian.

Videorecension av Kia, Cirkulationsbiblioteket