Mer än något annat glittrar det

Författare:

Ett barn befinner sig med en förälder i en båt och börjar filosofera om vattnet som omger dem; ”Inuti finns ingenting, men därinne finns ju allt.” Det kan förvandlas till vilka färger och former som helst, trots att det varken har någon egen färg eller form. Och utan det skulle inget liv finnas på jorden!

Hiroshi Osada har skrivit en tankeväckande dikt som ALMA-pristagaren Ryõji Arai har illustrerat i fantastiska färgstarka bilder. Passar utmärkt att använda för att prata om naturen i allmänhet och vatten i synnerhet – eller bara för att få en riktigt härlig upplevelse av en vacker text i kombination med magiska illustrationer.

Furan

Författare:

Familjen har hittat sitt drömtomt, men konstaterar snabbt att det gamla rucklet som står där måste rivas. Och vad passar väl bättre att bygga det nya huset av än de stora furorna som står på tomten!? Rucklet går snabbt att riva, med de stora furorna är svårare att få ner, det är som om de höll emot och nästan skrek när motorsågens tänder sågade i dem. Till slut har alla träd sågats ner och bygget påbörjas. Men varför beter sig virket så konstigt? Det känns ju nästan som om det lever. Och var kommer alla barr och kottar ifrån? Familjen börjar må allt konstigare; det är som om deras fötter törstar efter vatten och huden blir allt mer lik bark. Till slut finns det bara en sak att göra…

Är den kanske för läskig för unga läsare? Vi velade lite innan vi bestämde oss för att köpa in Furan till Cirken, för det ÄR en läskig berättelse! Vi enades dock om att det nog främst är vi vuxna som tror att boken är för läskig (den slutar ju så hemskt!), medan yngre läsare mer kan se det mysrysiga i berättelsen. Barn brukar vara mycket insatta i att man ska vara snäll mot allt som finns i naturen och för den som tittar noga på bilderna är det ingen överraskning vartåt det barkar – Naturen kommer att hämnas! Men historien är inte slut bara för att familjen drabbas av naturens hämnd. Snart står en ny familj och ser sig omkring på sin drömtomt; här vill de bygga ett hus – det är bara några furor som måste sågas ner först!

Detta är en bilderbok som kan läsas och rysas till i alla åldrar.

Jag talar som en flod

Författare:

Pojken vaknar varje morgon med ordens ljud omkring sig, men får inte fram dem själv. Han blir tyst som en sten och känner sig alltmer utanför i skolan. En dag då pojken har en extra dålig prat-dag så tar hans pappa med sig honom till floden. ”Ser du hur vattnet rör sig? Det liknar ditt sätt att prata.” säger pappan. Då tänds ett hopp i pojken – Han talar som en flod – och det ska han tänka på när allt är jobbigt; Både han och floden stammar.

Författaren har baserat boken på sina egna upplevelser av hur det är att stamma och hur det kan kännas att vara annorlunda. Även hans egen pappa tog med honom till floden när ensamheten blev för stor och hjälpte honom att koppla samman stamningen med naturens rörelser. Det är en delvis smärtsam men alltigenom vacker berättelse med illustrationer som förstärker pojkens utsatthet. Den slutar på ett hoppfullt och trösterikt sätt och kan läsas ända upp på mellanstadiet.

Stopp! Ingen får passera!

Författare:

I den här bilderboken är det generalen som bestämmer, ingen får passera från den vänstra boksidan till den högra! En soldat vaktar gränsen. Plötsligt flyger en boll över på den förbjudna högra sidan och soldaten börjar då släppa över bokens figurer till den andra sidan. Generalen blir rasande men figurerna försvarar soldaten och tar över sidorna. En rolig och egen berättelse som passar bra in på temat demokrati och som passar alla åldrar.

Boken är skriven av den portugisiske författaren Isabel Minhós Martins och bilderna är skapade av Bernardo P. Cavalho. Stockholms stadsbibliotek har skapat material till boken, dels en danshandledning och dels en studiehandledning riktad till barn 9-12 år:
Bokdansa – upplev berättelser genom kroppen

När lejonet ryter

Författare:

Bilderboken När lejonet ryter handlar om Emanuel och Bilali som lever på gatan och är som nästan alltid hungriga. Varje dag får de kämpa för att få tag på mat. Ett vrålande lejon – i deras mage – jagar dem dagen lång på gatorna så att de kan tjäna ihop till bröd och te. De tvättar bilar men måste också tigga ibland. Det är svårt för de behöver se upp för tjuvar också. Ibland leker de och har kul precis som alla barn. Men längtar efter att få tyst på lejonet som ryter.

Författaren Nasrin Siege föddes i Teheran och är uppvuxen i Tyskland. Idag bor hon i Etiopien. Hon är starkt engagerad i afrikanska barns villkor och skrivit om deras vardag i många barn- och ungdomsböcker. Illustratören Barbara Nascimbeni föddes i Italien. Idag bor och arbetar hon i Hamburg och Toulouse.

Show way

Författare:

Show way är en underbar, varm och stark poetisk berättelse om en familjs rötter från slaveriets dagar till dagens moderna författarliv i USA.
Vi får genom korta och ibland upprepade fraser följa spåret av de kvinnor som utgör författaren och ALMA-pristagarens Jacqueline Woodsons förmödrar och släkt. En berättelse som på ett hjärtskärande men enkelt sätt illustrerar slaveriets brutalitet och det utsökta mod och styrka som fanns hos dessa kvinnor genom tiderna.
” When Sonnie´s great-grandma was seven she vas sold..” är den fras som inleder berättelsen. En en verklighet som upprepas genom flera generationer  – att bli såld som slav och skiljas från sin familj när man är en flicka på  sju år. Men alla tar de med sig något – en förmåga till skapande, en styrka och fantasi.  I början framförallt genom skapandet av lapptäcken som bär minnen – lapptäcken som också kan innehålla en hemlig karta till friheten ”show way” . För slaveriets dagar tar slut till sist, men skapandet fortsätter generation efter generation, tills Jacqueline själv  håller sin lilla dotter i famnen och minns sin långa långa historia av kvinnorna som kom före…
Boken är underbart illustrerad av konstnären Hudson Tallbott. Ett riktigt konstverk för alla åldrar.