Lotten

Författare:

De flesta av oss har väl fantiserat om hur det skulle vara att vinna mycket pengar på lotteri. I den här boken är det Viggo som köper en trisslott trots att det är fredagen den trettonde, otursdagen, och så visar det sig att han faktiskt vinner – en miljon! Men det går inte så väl, bl a för att han skrapar lotten på krogen och hans berusade kompis ropar högt så alla hör. Någon där i vimlet blir avundsjuk. Kerstin Lundberg Hahn har skrivit den här lilla berättelsen och det är en riktigt fin historia. Vi har även köpt in boken på arabiska, dari, somaliska och tigrinska.

Provläs: Lotten
Lärarhandledning: Lotten

Autografjägarna – Min bästa ovän

Författare: ,

Klasskompisarna Malva och Marius tävlar om vem som får flest autografer, men Malva är chanslös, Marius har en sådan otrolig tur. Bara han går ut med hunden så springer han på kändisar, medan Malvas autografblock nästan är tomt trots att hon kämpar livet ur sig. Men när Sveriges största fotbollsstjärna Goran Gombrovic är i stan får hon sin chans till revansch. Tyvärr är Marius ute efter samma autograf. De saboterar för varandra och misslyckas, men kanske finns det ett annat sätt?
Min bästa ovän är den första boken i en serie om tre böcker, om autografjägarna Malva och Marius.

Provläs: Autografjägarna

Pssst!

Författare: ,

pssstDetta är en bok full av frågor: Varför är jag den jag är? Vad var jag innan jag föddes? Skulle jag vara jag om jag såg annorlunda ut? Viola är den som ställer alla frågorna och hon funderar över sitt eget liv, sin vardag och om både stora och små frågor som rör oss alla. Genomgående är temat förstås identitet: Vem är jag egentligen? Det är vanliga undringar i både mellanålders- och ungdomsböcker. Men även andra funderingar får ta plats, om familj och relationer med mera. Och åh, vad bra och väl genomfört detta är! Boken är en seriebok, den är vacker och välkomponerad med längre text på vissa uppslag och fina illustrationer. Danska Kulturministeriet gav den 2013 års illustratörspris, texten har Annette Herzog skrivit och Katrine Clante står för illustrationerna och den grafiska formgivningen. Vi tror att det här är en riktigt bra samtalsbok för alla mellan tio och fjorton år.

Attack! En berättelse från medeltiden

Författare:

attack!Det är år 1356, det är under riddartiden och vi befinner oss i Frankrike. Här är det krig, och som alltid drabbas oskyldiga människor. Marie har lärt sig att gömma sig så snart hon ser soldater, sådana som drar genom landet på väg till det ena slaget efter det andra. Är det inte soldater som härjar så är det riddare att passa sig för. De ska samla skatt till hertigen, men för det mesta blir det ren plundring. Nu hör Marie röster i skogen och hon klättrar snabbt upp i ett stort träd. Någon kommer efter, någon som också vill gömma sig. Det visar sig vara en deserterande yngling, och tillsammans försöker de klara livhanken. Många faror lurar!

Provläs: Attack!

En hemlig vän

Författare:

Henriettas föräldrar skiljer sig och mamman och hon flyttar från landet in till stan. Det känns ovant för Henrietta att bo i lägenhet och i skolan har hon ännu inte fått någon kompis. Mamma jobbar hela tiden och pappa ringer men Henrietta vill inte prata med honom. Hon är arg för att han lämnade mamma och därför, känner hon, också henne.
I nya hyreshuset är det förbjudet att gunga på på gården, man säger att det är farligt.
En dag ser hon från sitt fönster att en flicka gungar där nere på gården. Men vem är flickan? Det bor inga andra flickor i huset.
En vän får Henrietta i alla fall, det är den märkliga herr Wallgren som bor i hennes hus. Han älskar musik och verkar ha hemligheter som han inte vill prata om.
Men så hittar hon en hopvikt lapp på sin skolbänk, det är någon som har hittat hennes borttappade nycklar och som sett henne gråta på skolgården, lappen är undertecknad med: En hemlig vän. Henrietta vet inte riktigt vad hon ska tro.
Det här är verkligen en fin och lite mystiskt berättelse av Katarina Genar, om saknad, att flytta och det svåra med att få nya vänner.

Lärarhandledning: En hemlig vän

Provläs: En hemlig vän