Balladen om en bruten näsa
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

bildBart är tretton år och har det inte så lätt här i livet. Men han står ut! och vi som följer hans strävanden står absolut ut – för det här är en riktig pärla till bok. En hel del elände, men också solidaritet, värme och humor.
Bart bor i en sliten lägenhet med sin mamma som tyvärr inte kan behålla ett jobb eller sluta med alkoholen. Men Bart älskar henne och med sin orubbliga optimism går det till sist ganska bra för Bart ändå. Bart kämpar på och går på boxning för det tycker mamma att en ung man ska göra men egentligen skulle han vilja sjunga opera om han bara vågade sjunga inför andra människor.
Underbar bok om att vara annorlunda och om att våga vara sig själv. Författaren är Arne Svingen från Norge och i hemlandet har den här boken vunnit flera priser. Vi tycker att man kan läsa den från år 5.

Svart elfenben
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Svart-elfenben-001Det är kanske inte så vanligt att man på historielektionerna i skolan tar upp invecklade inbördeskrig runt om i världen. Hur mycket man hinner med att läsa om Afrikas olika länder och deras historia vet jag inte. Men – här är en bok som har flera kvaliteter, den är aktuell, den är spännande (fast lite otäck) och den beskriver både en skrämmande yttre verklighet och huvudpersonens inre, hans omedelbara upplevelser av vad som händer.
Svart elfenben heter den och den är skriven av Arne Svingen.

Berättelsen har mycket stark närvaro och trots att miljön är främmande för de flesta kommer man ändå på något sätt nära. Tillsammans med afrikanske Sam åker en norsk kille till inbördeskrigets Elfenbenskusten. Målet är att hitta Sams mamma. De är verkligt goda vänner, men vänskapen sätts på prov under resans gång. Läs den med elever i skolår 9 eller på gymnasiet och få en ingång till en diskussion om Afrika, om krig och politik, om barns verklighet i många av världens länder, om vänskap, om rädsla och mod.

Med sig till inbördeskrigets Elfenbenskusten har huvudkaraktären, en ung norsk kille, boken Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Han och kompisen Sam har innan avfärden flera gånger sett filmen Apocalypse now. Här finns flera möjligheter till text-till-text-kopplingar och till diskussion om afrikanska länder förr och nu.