Balladen om en bruten näsa

Författare:

Bart är tretton år och har det inte så lätt här i livet. Men han står ut! och vi som följer hans strävanden står absolut ut – för det här är en riktig pärla till bok. En hel del elände, men också solidaritet, värme och humor.
Bart bor i en sliten lägenhet med sin mamma som tyvärr inte kan behålla ett jobb eller sluta med alkoholen. Men Bart älskar henne och med sin orubbliga optimism går det till sist ganska bra för Bart ändå. Bart kämpar på och går på boxning för det tycker mamma att en ung man ska göra men egentligen skulle han vilja sjunga opera om han bara vågade sjunga inför andra människor.
Underbar bok om att vara annorlunda och om att våga vara sig själv. Författaren är Arne Svingen från Norge och i hemlandet har den här boken vunnit flera priser. Vi tycker att man kan läsa den från år 5.

Du kanske också vill läsa

3 Svar på “Balladen om en bruten näsa”

  1. Alla älskade boken Balladen om en Bruten näsa. Vilken fantastisk bok. Den skulle flera av oss, ffa i femman och sexan, kunna tänka oss som antingen ren högläsningsbok men också gärna som gemensam högläsningsbok. Att läsa högt tillsammans och prata om de olika scenerna som dyker upp. Vi tyckte att boken, på ett strålande sätt, lyckades prata om utanförskap och olikheter utan att fastna i ett stigmatisering. Vi tror att boken kan leda till fantastiska samtal om personligheter, kärlek, lojalitet, svårigheter, drömmar och saknad.
    Vi tyckte om författarens förmåga att kunna prata om det svåra men samtidigt förmedla en enorm framtidstro! Skitbra, helt enkelt.
    Vi tror allihopa att boken är alldeles för bra för att ”bara” läsas tyst. Att klasser verkligen skulle gilla historien och att den skulle väcka många känslor och tankar. Vi tror också att den skulle verka normaliserande för de elever som faktiskt lever i utsatthet. Att det finns ett enormt mervärde i att vi gör den här typen av aktiviteter, samtalar om de svåra sakerna, samtalar om livet med barn. Boken kan verkligen vara ett bra incitament för den typen av diskussioner! Tack så hemskt mycket för att du valde just den boken åt oss då ingen av oss hade varken läst eller hört talas om boken. Vi är hänförda!

  2. Pingback: Sangen om en brukket nese | Mångspråksbiblioteket