Winn-Dixie

Författare:

Hjärtknipande historia om tioåriga Opal som är ganska ensam, hon har nyligen flyttat till en liten småstad i Florida med sin pappa, predikanten. Opal hittar under lustiga omständigheter en hittehund som hon döper till Winn-Dixie och övertalar sin pappa att få behålla. Winn-dixie blir inte bara hennes bästa vän, tack vare hunden får Opal lära känna flera olika sorters människor i den lilla staden, som också blir hennes vänner. Pappa predikanten är en snäll men tystlåten man, men med Winn-Dixies hjälp lyckas Opal få honom att öppna upp sig och prata om det hon helst av allt vill veta mer om, Opals mamma. Mamman lämnade familjen för många år sedan och är mycket saknad.
En riktig varm berättelse med en nästan tidlös känsla av Kate DiCamillo. Dessutom tror jag att alla tycker om böcker med hundar i! Passar duktiga läsare i år 3 till år 5.

Tigern

Författare:

TigernSamma morgon som Rob hade upptäckt tigern gick han och ställde sig under Kentucky Star Motel-skylten och väntade på skolbussen… så inleds Tigern av Kate DiCamillo. En gripande berättelse av författaren som skriver om stora känslor för små människor.
Rob är tolv år gammal och har bara bott i den lilla staden Lister i sex måndare, han och hans pappa flyttade dit efter att mamman dött. Alla känslor av sorg har han begravt djupt, och i hemmet på det sunkiga motellet där de nu bor talar han och hans far aldrig om henne. Pappan tycker det är onödigt, prat eller gråt ger henne inte tillbaka.
I skolan är Rob hemskt mobbad, men han ger aldrig igen. Begraver bara känslorna på samma ställa som sorgen över sin mor. Att släpa ut dem vore katastrof.
Samma morgon berättelsen tar sin början har Rob hittat en tiger. En livs levande tiger instängd i en bur i en skogdunge en kort bit från motellet. Denna morgon kommer också en ny flicka ombord på skolbussen. Hon heter Sixtine, döpt efter det Sixtinska kapellet. En udda tjej i skär spetsklännig, dömd att bli lika mobbad som honom. Men hon gör det Rob inte gör – ger mobbarna svar på tal och visar känslor så det blixtrar. Om Rob vill bli vän med henne måste han släppa ut det som finns instängt, starka känslor och sorgliga minnen. Och kanske en stor tiger.