Huvudet fullt av dig

Författare: ,

Adam ska börja i en ny klass. Kanske han äntligen kan bli den coola killen han drömt om att få vara? Men det går inte riktigt som Adam har tänkt sig – snart har han ställt till med bråk i klassrummet, blivit bästis med den busige killen i klassen och skjutit en boll på den där söta tjejen – Eva … Eva har fullt upp med bloggen, fotbollen, bästisen Annika och sina drömmar om rockkillen Fetch. Hon har inte tid att lära känna den där konstiga nye killen Adam. Men så ska hon ha fest hemma. Och när gästerna vill testa en gammal lek med handtag, famntag, klapp eller kyss händer något oväntat.
Måns Gahrton och Johan Unenges Eva & Adam har i 20 år älskats av barn i hela världen. Böckerna är genomgående illustrerade med Johan Unenges träffsäkra bilder som är fulla av humor och igenkänning. En romantisk komedi som lyfter frågorna: Hur vet man att man är kär? Hur blir man ihop?

De odöda

Den här novellsamlingen innehåller tio spännande skräcknoveller. Tre av novellerna är äldre klassiska berättelser av Edgar Allan Poe, H. P. Lovecraft och Selma Lagerlöf. De övriga novellerna är skrivna av samtida svenska författare som John Ajvide Lindqvist och Johan Theorin.

Vi tycker att den här novellsamlingen passar perfekt för att läsa och diskutera skräcklitteratur. Blandningen av nyskrivna och klassiska noveller gör det enkelt att arbeta med att jämföra de olika texterna. Kanske kan man diskutera skräckgenrens utveckling?  Vissa av novellerna är riktigt skrämmande och skrivna för vuxna läsare så vi rekommenderar att man läser den här boken tidigast i år 8 och 9 på grundskolan och den passar alldeles utmärkt på gymnasiet.

Tigern

Författare:

TigernSamma morgon som Rob hade upptäckt tigern gick han och ställde sig under Kentucky Star Motel-skylten och väntade på skolbussen… så inleds Tigern av Kate DiCamillo. En gripande berättelse av författaren som skriver om stora känslor för små människor.
Rob är tolv år gammal och har bara bott i den lilla staden Lister i sex måndare, han och hans pappa flyttade dit efter att mamman dött. Alla känslor av sorg har han begravt djupt, och i hemmet på det sunkiga motellet där de nu bor talar han och hans far aldrig om henne. Pappan tycker det är onödigt, prat eller gråt ger henne inte tillbaka.
I skolan är Rob hemskt mobbad, men han ger aldrig igen. Begraver bara känslorna på samma ställa som sorgen över sin mor. Att släpa ut dem vore katastrof.
Samma morgon berättelsen tar sin början har Rob hittat en tiger. En livs levande tiger instängd i en bur i en skogdunge en kort bit från motellet. Denna morgon kommer också en ny flicka ombord på skolbussen. Hon heter Sixtine, döpt efter det Sixtinska kapellet. En udda tjej i skär spetsklännig, dömd att bli lika mobbad som honom. Men hon gör det Rob inte gör – ger mobbarna svar på tal och visar känslor så det blixtrar. Om Rob vill bli vän med henne måste han släppa ut det som finns instängt, starka känslor och sorgliga minnen. Och kanske en stor tiger.