Metteborgs samlade öden och äventyr i ettan tvåan och trean

Författare:

metteborgEn älskad klassiker om de första åren i skolan – Metteborgs öden och äventyr på lågstadiet  – är tillbaka i en ny samlingsvolym, med alla originalillustrationerna av Eva Eriksson i fint färgtryck och ny titel: Metteborgs samlade öden och äventyr i ettan tvåan och trean..
Textraderna är ganska få på varje uppslag, bilderna tar mycket plats och stödjer texten, så det blir en ganska
tjock bok – 187 sidor – som ändå passar nybörjarläsaren.
Det här är en av författaren Rose Lagercrantz riktiga pärlor. Och trots att den skrevs
för rätt många år sedan så känns den inte alls daterad. Visst, inga mobiltelefoner, paddor eller datorer finns med – men relationerna mellan barnen i klassen , de är tidlösa och igenkänningsfaktorn är hög. Och kanske finns det inte så många lärare med ett yttre som Metteborgs fröken längre – men en bra lärare som tycker om sin klass kan man ändå känna igen.
I och med att man samlat både ettans, tvåans och treans bok i en volym är det också lätt att följa utvecklingen av relationerna mellan barnen – och det vinner boken på. För även om Benni är klassens odjur i ettan och jättejobbig i tvåan så slutar trean ändå med att han och Metteborg och Kudden är vänner och hänger ihop.
Här möter vi också Dunne – som är huvudperson i de nyare böckerna Livet enligt Dunne och Mitt lyckliga liv -i rollen  som Metteborgs omtyckta klasskamrat. Något som är roligt för de barn som redan läst böckerna om Dunne som kommit de senaste åren.

Metteborgs samlade öden och äventyr i ettan tvåan och trean  har en varm och lätt tilltalston och författaren står helt på Metteborgs sida när livet krånglar till sig.
En härlig skildring av skolan de första åren med katastrofer, svårigheter och lyckliga stunder , slagsmål, vänskap, orättvisor och beröm.
Och givetvis – helt UNDERBARA uttrycksfulla bilder som man blir glad av.

Den långa, långa resan

Författare:

Den här boken handlar om den välkända illustratören Ilon Wiklands långa resa som ensamkommande flyktingbarn från ett krigsdrabbat Estland till ett fredligt Sverige i mitten av 1940-talet. Om en liten flicka som först bor med sin mormor i en större stad men när kriget kommer skickas iväg till farmor på landsbygden. Flickan är inte rädd för hon har alltid sin älskade hund med sig. Hunden är hennes bästa vän och vaktar henne mot alla faror. På landet hos farmor är det tryggt och flickan är lycklig, hon blir inte rädd när bombplanen och soldaterna kommer. Men så en dag är den älskade hunden borta och när hon hittar den är den död. Soldaterna har skjutit hunden och nu känner sig flickan ensam och rädd. Snart kommer kriget till landsbygden, farmor är för gammal för att resa men flickan skickas iväg med andra flyktingar i en båt till Sverige. Efter en farlig resa över havet hamnar hon på en flyktingförläggning i Sverige och blir allvarligt sjuk. Som tur är finns hennes faster i det nya landet som ger henne kritor. Flickan stannar länge på sjukhuset och ritar, hon behöver verkligen rita allt hon har upplevt. Till sist får hon stanna i det nya landet och bo med sin faster som är konstnär. Den här boken är skrämmande aktuell idag. Läs den högt för förskoleklasserna eller som egen läsning för årskurs 1, 2 och 3. Ilon Wikland har illustrerat sin historia och Rose Lagercrantz har skrivit texten. ilonilon

 

Livet enligt Dunne

Författare:

livet-enligt-dunneDunnes första sommarlov är härligt. Hon är hos sin allra bästa vän Ella Frida på en ö i havet. De hittar på saker från morgon till kväll och har så roligt. Och varje kväll ringer pappa till henne så att de kan prata. Han ligger på sjukhus hemma i stan, för han blev påkörd i början av sommaren, men nu börjar han bli bättre.
Men så en dag ringer han inte. Dunne blir väldigt orolig och lite ledsen. Vad har hänt?
Det kan hon inte få reda på och ingen annan vet – men man måste ju göra saker ändå. De har kakor att baka och sälja, EllaFrida ska öva på sin fiol och de vill gärna bada..men just som de badar och leker Näcken så dyker några oväntade gäster upp på ön – Dunnes mormor och kusin Svante!! Det var oväntat . Men vad som är ännu mer oväntat är att Svante vet något om Dunnes pappa – nåt han vill men inte får berätta för mormor. Nåt som har att göra med att pappa inte ringt Dunne.
Och så plötsligt mitt i alltihop dyker pappa upp där , mitt på ön han också, men han är inte ensam…
Livet enligt Dunne,  fjärde boken om Dunne av författaren Rose Lagercrantz, är både härlig och förfärlig, så där som livet kan bli ibland när man är för många och alla lägger sig i och alla har lite för bråttom så man inte hinner lyssna ordentligt på varandra.

Det krånglar till sig mellan Dunne och hennes pappa – men de älskar ju varandra så det börjar rätta till sig innan boken är slut. Men berättelsen ger många ingångar till samtal om relationer, om hemligheter och ärlighet, om hänsynsfullhet och känslor mellan båda barn och vuxna. Luftig text, elva lagom korta kapitel, härliga illustrationer av Eva Eriksson och hög igenkänningsfaktor gör det till en verkligt bra bok för elever från tvåan och uppåt.

Sigridsagor

Författare:

SigridsagorOm åtta olika flickor med samma namn – Sigrid – handlar Rose Lagercrantz charmiga lilla bok. Alla lever de i det medeltida Sverige mellan 1100- och 1500-talet. Varje Sigrid har sitt eget kapitel, en kort avslutad berättelse.
Flickorna har olika ställning i samhället – från träl till slottsfru- och genom små ögonblicksberättelser ur vars och ens liv får man en bild av hur man kunde leva, hur man tänkte och trodde, liksom hur samhället fungerade under den tiden. Språket och berättartonen har lite av sagokaraktär, är varm, lättsam men också informativ.
Texten är luftig, ganska lättläst och charmigt illustrerad i fyrfärg. Varje berättelse bygger på en historisk klenod som finns på Historiska museet i Stockholm – på så sätt finns en fantasirik koppling mellan nutid och dåtid om man besöker museet och tittar på t.ex. Björns gravsten från Botkyrka, det förgyllda bronsaltaret med Guds hand, Mariaskåpet eller skatten från Linköping.
Sigridsagor är värd att läsas både som skönlitteratur och som fördjupning då man läser om det medeltida Sverige under historielektionerna.

Mitt lyckliga liv

Författare:

Mitt-lyckliga-liv-001När Rose Lagercrantz och Eva Eriksson samarbetar om en bok uppstår magi. Så även i Mitt lyckliga liv, boken om Dunne , eller Daniela som hon egentligen heter, som börjar skolan och hittar sin vän EllaFrida. En luftig, lättläst och hjärtevärmande historia med många, många situationer att känna igen sig i för den som nyligen börjat skolan.
I bilder och text dyker också pojkarna Metteborg och Benni upp, gamla bekanta från tidigare böcker. De går i samma klass, men detta är Dunnes egen bok så de är bara bifigurer.
Detta är en bok som utan att idyllisera lyckas förmedla lycka och värme över det som är bra i livet. En rejäl kapitelbok, men med så sparsmakad text och stora illustrationer på varje sida, att en nybörjarläsare kan ta sig igenom den.

Mysterium för utomjordingar

Författare:

Humlan tvingas flytta med pappa och lillasyster till en liten lägenhet i Stockholm. Bakom sig lämnar de det stora huset på landet, Humlans häst och det gamla livet med mamma. Humlan är ledsen över flytten och det känns läskigt att börja i en ny skola. Då är det tur att hon har farmor i Stockholm och sitt intresse för att lösa mysterier. För snart försvinner ett värdefullt halsband i skolan och alla verkar tro att det är Humlan som tagit det. Och så finns utomjordingarna som kanske måste förstå hur det är att vara människa innan de stjäl allt vårt syre!
Humlan bestämmer sig för att försöka förklara för utomjordingarna om vad människor är och skriver ner det i sin nya dagbok. Men hur kan mammor lämna sina barn? Det förstår inte Humlan, och mamma får inte heller förklara eftersom Humlan aldrig mer tänker prata med henne. Rose Lagercrantz har skrivit en rolig och tänkvärd bok om Humlan, som funderar mycket på tillvaron och som dessutom löser mysterier. Lätt att läsa, stor, luftig text, mycket mellan raderna och många illustrationer.