Torsdagsbarn
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Torsdagsbarn-2B001Torsdagsbarn är en bok som fascinerar och väcker frågor. Det är också en av ALMA-pristagaren Sonya Hartnetts allra bästa böcker och den som gav henne ett internationellt erkännande. Boken handlar om en familj på den australiensiska landsbygden. De är fattiga och pappan visar sig i många stycken vara en odugling, han lever mest för stunden och inget verkar gå honom väl. När minstingen Caffy föds försvinner den dittills yngste sonen Tin ur moderns närhet. Och inte bara så, Tin börjar gräva gångar i jorden och försvinner till slut helt och hållet. Kvar på ytan finns denna stukade familj med en av de tre äldre syskonen, systern Harper, som iakttagare och berättare. Detta är en helt fantastisk och dramatisk bok som inte lämnar någon oberörd. Läs och samtala!

Under en av flikarna här i bloggen publicerar vi listor som vi sammanställer efter böckernas innehåll och särskilda språkliga drag som också är sådana som lyfts i läroplan och kursplan. Torsdagsbarn är en berättelse med ständiga tillbakablickar, du finner också intressanta miljö- och personbeskrivningar i boken. Det finns alltså många skäl att läsa den med din klass! Förlaget som gett ut boken på svenska har också gjort en läsguide som är gratis att ladda ner från förlagets webbsida: http://www.atriumforlag.se/barn.htm

Arja och Råttiz
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Arja-och-R-C3-A5ttizDet kliar i fingrarna på Hanna ofta, ja hela händerna är lite rastlösa och vill ofta hitta på saker. Hanna kallar sina händer Arja och Råttiz – de vill så mycket, hon kan inte stå emot! Men allt bus är inte Arja och Råttiz fel, lillebror kan också – fast det tror inte mamma och pappa. Uttrycksfulla bilder i svart och vitt och läsvänlig text för de yngre i denna fina bok om syskonkärlek och svartsjuka.
Sonya Hartnett som har skrivit boken var 2008 års ALMA-pristagare. Hon har också skrivit ungdomsböcker. Den här lilla boken på cirka 70 sidor har stor stil och mellan 5 och 10 rader på varje sida.