Liar & Spy

Författare:

Georges bor i Brooklyn. Hans pappa har fått sparken från sitt jobb, mamman måste arbeta varje natt på sjukhuset och han hatar verkligen skolan. I skolan är Georges till en början ganska ensam, hans bästa kompis har övergivit honom och han blir mobbad av de jobbigaste killarna i skolan.
Men när Georges och hans familj flyttar till ett nytt lägenhetshus träffar han Safer och hans lillasyster Candy och det blir början till en annorlunda vänskap.
Georges är döpt efter föräldrarnas favoritkonstnär Georges Seurat som målade sina tavlor med en speciell ”prickteknik” (pointilism). Meningen var att tavlorna skulle betraktas från ett visst avstånd. Om man står för nära ser man bara en massa prickar i olika färger, men om man tar ett steg tillbaka så framträder tavlans verkliga motiv.
Familjen använder sig av Seurats målarstil som en metafor för livet; att alltid, och då särskilt vid motgångar, ta ett steg tillbaka och försöka se ”the big picture”. Det fungerar hyggligt för Georges, tills det inte längre gör det. För rätt snart börjar de här olika jobbiga ”prickarna” i vardagen växa och växa tills det att de känns övermäktiga.
Språket är enkelt och elegant på samma gång. Rebecca Stead har en förmåga att skriva komplicerade berättelser med en lätthet som känns väldigt amerikanskt (tänk Kate DiCamillo). Du hittar inte en överflödig mening i hela boken, varenda ord känns genomtänkt. Vi tycker mycket om den här boken och tror att man kan läsa den från år 6 och uppåt.

Du kanske också vill läsa

Ett svar på “Liar & Spy”

  1. Pingback: Ny kinesisk litteratur – Mångspråksbiblioteket