Rami och Jonatan

Författare:

”Deras blickar möttes när lagen tackade varandra för matchen. Jonathan visste att han hette Rami, det hade han hört lagkamraterna ropa.”

Jonatan drömmer om att komma in på fotbollsgymnasiet, Rami drömmer om att beviljas asyl i Sverige och båda är mycket duktiga fotbollsspelare. Jonatan värvar Rami till sitt lag Östertorp där de två blir lagets stjärnor och spelar extra bra ihop. Konkurrensen i laget är hård och det är inte alla som gillar att Rami kommer in och tar en plats i startelvan. När sedan Rami och Jonatan blir alltmer intresserade av varandra ses det inte med blida ögon av alla lagkamrater. Och vad skulle deras föräldrar tycka om relationen om de visste att det handlade om kärlek?

En dag händer det Rami har fruktat, han får avslag på sin asylansökan. Vad kan Jonatan göra för att Rami ska få stanna? Känslan av hopplöshet blir till slut för stor och utan att avslöja några detaljer så slutar berättelsen inte med att de levde lyckliga i alla sina dagar.

En kort och relativt lättläst bok om den första kärleken och att behöva brottas med andras åsikter om den.

Min vän Percys magiska gymnastikskor

Författare:

min vän percys magiska...Det här är en trevlig bok som handlar om självförtroende och vänskap. Tuffe Percy säljer sina magiska gymnastikskor till Ulf, som är en försiktig och ordentlig person. I de trasiga och smutsiga skorna förvandlas Ulf och blir orädd och busig och hittar på alla möjliga vansinnigheter. Till slut blir det dock för besvärligt med alla klagomål på honom, så han eldar upp skorna. Och Percy tycker att Uffe är bra som han är utan några magiska gymnastikskor.
Det är en lättsam och uppsluppen berättelse, humoristiskt skriven men med den allvarliga underton som alltid finns med i Ulf Starks berättelser.

Snöret, fågeln och jag

Författare:

Selma tillbringar sommarlovet med mormor och morfar och försöker att inte tänka på att hon ska börja i en ny skola till hösten. Selma ska börja i en ny klass eftersom hon inte hade några kompisar i sin förra klass.
Så träffar hon Snöret och Snöret tycker om henne på en gång! Men vid minsta motgång i den spirande vänskapen pickar fågeln så hårt i Selmas hjärta att det gör ont. Fågeln kan bara Selma känna och höra, den finns inuti henne och kritiserar henne för minsta lilla. Vänskapen med Snöret gör att Selma blir stark i sig själv och kan till sist säga ifrån när fågeln är dum.
Finstämt och roligt om längtan efter vänskap. Passar väldigt bra för högläsning och illustrationerna av Eva Lindström  lyfter berättelsen. Debutanten Ellen Karlsson fick Augustpriset för den här pärlan år 2013.

(Re)play

Författare:

2528Re-2529playFörsta kapitlet i den här boken tar tag i en. Benjamin, som går på gymnasiet är verkligen deppig. En känd rockkritiker ska komma till hans skola. För ett år sedan skulle han ha gett vad som helst för att få träffa denne, men nu är allt annorlunda. Lite i taget förstår vi vad som har hänt sedan den där första tiden i ettan när Benjamin och Mathieu hittade varandra och blev så där riktigt, riktigt bra vänner. Och när de började spela ihop, och när Clara började sjunga i bandet… Och sen, ja, sedan dess har allt blivit annorlunda.
En bra ungdomsbok! Vänskap, musik, kärlek. Av franske författaren Jean-Philippe Blondel.

(Re)play innehåller några kapitel med tillbakablickar där Benjamin berättar om vad som hände. Detta varvas med berättandet i nutid. Överlag är det intressant att se hur författaren använder form: tempus mm för att föra historien framåt. Använd boken för att exemplifiera några”Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna” (Lgr11) Men läs den givetvis i första hand för läsupplevelsen, det är en riktigt bra historia som griper tag.