Historien om Leon – Schindlers yngste arbetare

Författare:

historien-om-leon-schindlers-yngste-arbetareNär filmen Schindler’s List gick upp på biograferna började Leon för första gången berätta om sin barndom i Polen under andra världskriget för andra än sina närmaste. Det var ett bra beslut, för hans historia är verkligen värd att berättas. Leon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa hade fått arbete på Oskar Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att anställa också ett par av sönerna. Leon var så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte. Det är unika minnen som träder fram och Leon Leyson berättar på ett enkelt språk och utan bitterhet. Två av Leons bröder dog, men resten av familjen klarade sig, även om det var nära ögat flera gånger. Trots allt det fruktansvärda som pågick finns det hopp i Leons historia. I slutet av boken finns foton och efterord.

Hedvig och Max-Olov

Författare:

Här har vi Hedvig, som bor ute på landet med många djur i närheten – men ingen häst! Alla tjejer i klassen är hästtokiga och Hedvig vill inget annat än få börja rida. Pappa får tag på en åsna som Hedvig ska få ta hand om, men det är ju inte samma sak! I skolan får hon plötsligt ett tillfälle att glänsa, om det bara går att tumma lite på sanningen: åsnan Max-Olov förvandlas plötsligt i Hedvigs berättelse till en galen granne med tre vita hästar som Hedvig kan låna och rida på hur mycket hon vill. Hur ska det gå när alla genast vill komma och hälsa på?
Frida Nilssons bok är rolig och det finns mycket att samtala om.

Så har jag det nu

Författare:

s-C3-A5-har-jag-det-nuDaisy, 15 år, kommer från New York till England för att tillbringa sommaren med sina kusiner och sin moster Penn som hon aldrig har träffat. Kusinerna bor i ett vackert och gammalt hus på landet och de tar emot Daisy med öppna armar. Moster Penn åker till Oslo för att arbeta med att förhindra det stundande kriget som alla vuxna pratar om. Barnen lämnas ensamma i det stora huset när kriget plötsligt bryter ut och landets gränser stängs. Daisy och kusinerna är inte oroliga utan njuter av friheten utan vuxna och den varma sommaren.
Daisy som har haft en ganska trasslig och ensam uppväxt i New York, gör snart kusinerna till sin nya familj och mellan henne och Edmond utvecklas en annorlunda och förbjuden kärleksrelation. Men snart närmar sig kriget deras skyddade värld och kusinerna splittras.
Daisy, som får ansvaret för nioåriga Piper, försöker till varje pris överleva och gör en plan för att återförenas med Edmond.
Så har jag det nu är skriven av Meg Rosoff och utspelar sig i en nära framtid. Det är en berättelse om hur ett modernt världskrig skulle se ut, men också en kärlekshistoria och en berättelse om Daisy och hur hon finner sig själv i det där gamla huset på landet, hos sina märkliga kusiner, i ett främmande land.
Duktiga läsare i årskurs sju kan läsa den här boken men den fungerar nog bäst från skolår 8 till gymnasiet. Själv älskade jag den och hade riktigt svårt att släppa den. Vi har även boken på engelska, How I live now.