Sagan om det röda äpplet

Författare:

En man i en randig kostym går in i en fruktaffär och kommer ut nöjd ut med ett grönt fint äpple, helt ovetandes om att han blivit lurad och köpt ett plastäpple. Väl hemkommen lägger mannen äpplet i fönstret för att det ska mogna. Han sätter sedan igång med sitt modellbyggande ”Då varken såg eller hörde han något annat…” och märker således inte att hans papegoja råkar stöta till äpplet så att det ramlar ut genom fönstret och ner på gamla mormor som ilsket skäller ut lille Pär, som då springer i vägen för Rektorn som råkar köra in i Frukthandlarens plank… Resten är för många läsare en välbekant historia.
Karaktärerna i boken är ovetandes om den räcka av händelser som leder berättandet framåt, men läsaren får hela tiden handlingen till sig i både text och bild och är så att säga den allvetande betraktaren. För hur äpplet kunde förvandlas från ett grönt plastäpple till ett saftigt rött äpple är det bara läsaren som vet! En riktig rolig och finurlig bilderboksklassiker som passar för alla åldrar.

Ibn Battuta

Författare: ,

Vet du vem Ibn Battuta var? För ungefär 700 år sedan var han världens störste upptäcktsresande. Under ungefär trettio år av sitt liv, mellan 1325 och 1353, besökte han Asien, Afrika och Europa. Allt han hade sett och varit med om skrev han ner i en stor bok som blev mycket berömd.

I den här boken får vi veta lite mer om hans liv och berättelsen börjar så här: ”Jag kallas Ibn Battuta för att mitt namn är väldigt långt. Det är Shams al-Din Abu Abdullah Muhammad Ibn Abdullah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim Ibn Muhammad Ibn Ibrahim Ibn Yusuf al-Luwati al-Tanji Ibn Battuta. Jag föddes i staden Tanger i Marocko år 1304, alltså för mer än 700 år sedan.”

Författaren Fatima Sharafeddine kommer från Libanon och har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker. Boken om Ibn Batutta ingår i en serie om berömda arabiska kulturpersonligheter som Fatima Sharafeddine har startat. Illustratören Intelaq Mohammed Ali kommer från Irak och har arbetat som illustratör och konstnär i drygt 30 år. Hon har illustrerat mer än 40 bilderböcker och många av hennes verk har ställts ut och belönats med olika priser.

Den lilla hemligheten

Författare:

Flickan i boken vill inte öppna munnen, inte för någonting. Alla tycker det är konstigt. Inte vill hon prata, inte vill hon skratta, sjunga eller äta. Inte ens när hon blir rädd öppnar hon munnen. Vad kan det bero på? Jo, hon har en mycket speciell hemlighet som avslöjas i slutet av boken. Hon bör en guldfisk i munnen :-).

En fin bilderbok med lite text som med sitt oväntade slut blir riktigt rolig. Boken är gjord av Yara Bamieh som bor i Ramallah på Västbanken. Hon är arkitekt och tecknare och har illustrerat flera böcker. Den lilla hemligheten är hennes första egna bok.

Diakonia har gjort en fin inläsning av boken på youtube: Den lilla hemligheten på YouTube (1:44 min lång)

Kanel och Kanin – Dikter om kroppen och alla känslorna

Författare:

Kanel och Kanin funderar tillsammans över kroppen; Vad många delar kroppen har och vad har man alla delar till? Varför har man fått två ögon? För att det finns så mycket att titta på så klart! Och näsan som kan lukta fram det mesta – kan den lukta på vintersnö och fantasi? Och tänk om en fågel börjar bygga bo i ens hår? Och vad gjorde man om stjärten inte fanns? Och tänk att vi alla har ett hjärta som slår i vårt bröst! Lägg örat mot mitt bröst. / Där inne hör du hjärtats röst. / Tack! säger den för varje slag. Tack för att du är du. Och jag är jag./

I Kanel och Kanin och alla känslorna funderar de båda vännerna över alla känslor som finns i kroppen. Hur många kan de vara? Minst tjugotvå! Hur känns det att bli svartsjuk på en ekorre? Eller avundsjuk på en myra? Och arg och osams? Eller att ångra sig och bli ensam och ledsen? Och sedan bli vänner igen?
Båda böckerna om Kanel och Kanin är skrivna av Ulf Stark och illustrerade med fantastiska bilder av Charlotte Ramel. Texterna flyter fram med härliga rim och är en bra introduktion i att både läsa och skriva rim och ramsor.

Sex blinda möss och en elefant

Författare:

Den sydafrikanska konstnären och författaren Jude Daly har tagit sig an en mycket gammal fabel som tros ha sitt ursprung i Indien, och återberättat den i bild och ord på sitt eget sätt.
Sex blinda möss och en elefant är en vacker bilderbok, med stora ljusa luftiga bilder och sparsmakad text som gör boken enkel både att läsa för och att läsas av yngre barn. Men innehållet i berättelsen är relevant för alla åldrar.
Sex små blinda möss bor tillsammans på en bondgård.  De klarar sig bra för de har ju båda hörsel och känsel. Men en mycket varm dag  kommer en elefant ut ur skogen och lägger sig att sova i bondens lada. Människorna på gården och i byn blir upphetsade och kommer för att titta på elefanten och mössen, som ju känt av en främmande lukt  blir nyfikna. När människor och katter och andra djur gått ifrån ladan kilar mössen dit för att ta sig en ”titt” på vad en elefant kan vara för något.
Alla de små mössen undersöker sin egen del av elefanten – ett öra, en snabel, ett ben, en svans etc och utgår ifrån att det är just så en elefant ser ut. Då vaknar elefanten och ruskar på sig. Den har lyssnat på mössens resonemang och förklarar för de små mössen att de har lite rätt allesammans – men att en elefant är allt det där tillsammans. Och mössen kilar nöjda hem med den nya kunskapen.

Man säger ju ibland att någon är ”blind som en mus” och menar då att personen bara kan, eller väljer att bara se den ena sidan av saken man diskuterar. Detta är själva grundtanken i fabeln – att den som bara väljer att se sin egen sida av något får en felaktig och ofullständig bild. En enkel och fin liten berättelse som kan ge underlag till många samtal.

Papa Diops taxi

Författare:

Hela livet ryms i Papa Diops taxi; födelse och död, glädje och sorg. Och tack vare sitt leende vill alla åka med just Papa Diop. Vissa dagar får han köra bröllopspar, andra dagar kistor. Barn kommer till världen, idrottslag firar sin vinst – allt händer när Papa Diop är ute och kör. Varje dag är ett äventyr i Papa Diops taxi och när hans brorson Sène inte går i skolan får han följa med när Papa Diop transporterar passagerare mellan Dakar och Saint Louis i Senegal.

Papa Diops taxi är skriven av Christian Epanya som även har gjort de färgstarka illustrationerna. På varje sida är det cirka 1-2 meningar, men det dyker upp en hel del svårare ord som kan behöva förklaras, vad är till exempel en bush-taxi? Eller en djembe-trumma? Människorna är mycket uttrycksfullt tecknade och med bilderna som stöd går boken bra att jobba med även med de elever som ännu inte kan läsa flytande.

På världslitteratur.se kan du ladda ner en studiehandledning till Papa Diops taxi: https://varldslitteratur.se/sites/varldslitteratur.se/files/bifogat/studiehandledning_papadiops.pdf