Resan

Författare:

Boken börjar med att en flicka är ensam och har tråkigt. Men så hittar hon en röd krita, ritar en dörr på väggen i sitt rum och sedan händer något oväntat. Dörren går att öppna och leder vidare till en magisk fantasivärld där flickan kan få fram allt hon behöver med hjälp av sin krita. När hon kommer till en å och behöver något att åka i är det bara att rita en båt och när hon behöver ta sig upp i luften är det bara att rita en luftballong.
Resan är en textlös bok, en bok helt baserad på bilder. Den typen av böcker kallas ofta även ”silent books”.

Bokens skapare Aaron Becker beskriver själv sin bok såhär: ”Om en ensam människa som kämpar med att bli sedd och lyssnad på, som får hjälp av en röd krita och med stöd av fantasin tar sig vidare, hittar knep att övervinna svårigheter och som till slut finner en vän som också har en Magisk krita och förmåga att fantisera”.

Resan, liksom andra silent books, passar bra att jobba med i många olika åldrar. Avsaknaden av text gör att det inte finns något rätt eller fel i hur man läser berättelsen och det kan öppna upp för samtal om exempelvis längtan, drömmar, fantasins kraft, om att få hjälpa och själv få hjälp. Du kan få tips på hur du kan arbeta med boken och läsa mer om silent books på den här sidan:

Silent books – Cirkbloggen

Vitvivan och Gullsippan

Författare:

Det är nästan som att gå på förskolan, men man blir aldrig hämtad. Antingen tillhör man Vitvivan eller Gullsippan; allt är roligt och man får göra lite vad man vill, bara man inte går utanför strecket som Schäfen har ritat. ”Utanför strecket är det farligt. Vad som helst kan hända”, säger Schäfen. För det är Schäfen som bestämmer vad man ska göra, och det är så bra för då behöver man ju inte tänka själv! Eller är det bra egentligen? För om man tänker efter så är det ju väldigt orättvist uppdelat; Vitvivorna får göra allt kul som spela krocket, bada och läsa böcker, medan Gullsipporna får göra allt tråkigt som att städa, skala potatis och bära sten. Tänk om de skulle göra ett litet uppror!?

Med finurlig text och bild behandlas teman som demokrati, orättvisor och maktmissbruk, men också om det viktiga i att ifrågasätta strukturer och om att man tillsammans kan åstadkomma mycket – Tillsammans vågar man gå över strecket och börja bestämma över sitt eget liv!

Detektivpojken

Författare:

Storebror och hans kompisar leker (eller är!) detektiver men Uffe får inte vara med, han är för liten och för dum. Men Uffe är inte dummare än att han minsann kan vara detektiv själv. Han fantiserar om hur berömd han ska bli när han hittat alla saker som folk blivit av med. Och sen ska han få vara med brorsan! Kommer Uffe att lyckas? Kul och knasigt för de yngre av Ulf Stark.

Flickan och presidenten

Författare:

Flickan-och-presidentenPetter Lidbeck har återigen skrivit en rolig, lite smått skruvad bok med seriös underton.
Ett rymdskepp har kommit till jorden. Det svävar ovanför fattigkvarteren och trots att presidenten kräver att rymdisarna pratar med honom väljer de istället att samtala med en liten fattig flicka.
Presidenten bli mycket irriterad och försöker gripa flickan efter att rymdisen givit sig av. Men det går inte. Rymdisen har gjort flickan otvingbar. Men inte bara det, ingen människa kan längre göra någon annan illa och alla är lika värda. Det förändrar allt.
Boken har ett vackert budskap och är rikt illustrerad med färgglada bilder av Lisen Ådbåge, med stor och luftig text.