Joni och grottans hemlighet

Författare:

Detta är sagan om flickan Joni som bor tillsammans med en sträng tant. Joni gör allt den gamla tanten ber henne om utan att klaga. Men en kall vinterdagdag blir hon ivägskickad för att plocka sallad. Var ska hon hitta sallad mitt i vintern?? Joni pulsar fram i snön utan att hitta någon sallad och tillslut går hon vilse och söker skydd i en grotta. Grottan leder till en stendörr och när Joni äntligen får upp den tunga dörren öppnar sig en helt ny värld. Där blåser det varma vårvindar, solen strålar och blommorna blommar. Joni tror inte sina ögon! Efter en stund möter hon en pojke som välkomnar henne och visar henne den nya världen. Hon får med sig sallad när hon går därifrån som hon kan ge till den stränga tanten. Men tanten blir misstänksam – hur har Joni kunnat hitta sallad mitt i vintern? Så nästa gång Joni ska gå iväg för att träffa pojken smyger tanten efter och blir så rasande över det hon ser att hon sätter eld på allt! Hur ska det nu gå för Joni och pojken?

Joni och grottans hemlighet är en nytolkning av en klassisk koreansk folksaga. Bakom tolkningen står Baek Heena, ALMA-pristagaren 2020. Hon är särskilt känd för sitt exceptionella bildskapande där hon skapar världar med dockor som hon sedan fotograferar. Varje bild är ett litet konstverk i sig självt så titta noga på dem! Boken är relativt lång för att vara en bilderbok, 80 sidor, men det är bilder på varannan sida och några rader med text på den andra så den känns ändå mycket luftig. Passar alla åldrar.

Sadako och de tusen papperstranorna / Sadako and the thousand paper cranes

Författare:

Den japanska flickan Sadako var två år då atombomben föll över hennes hemstad Hiroshima i slutet av andra världskriget. Hon klarade sig till synes utan skador, men då hon var 11 år drabbades hon plötsligt av yrselanfall och läkarna konstaterade att Sadako hade drabbats av ”atombombssjukan”, leukemi, som en följd av strålningen hon utsattes för när atombomben föll.
Då Sadako lagts in på sjukhus kom hennes bästa vän Chizuku till henne med en trana vikt av guldpapper. Chizuku berättade legenden om den heliga tranan; Att den som blivit sjuk ska vika tusen tranor för då ska gudarna göra en frisk igen. Chizukus trana i guld blev den första av Sadakos tusen tranor, för Sadako började själv att vika tranor med hopp om att det skulle göra henne frisk igen.
Sadako hann vika  644 tranor, som alla svävade i taket till hennes rum på sjukhuset, innan hon somnade in för alltid, 12 år gammal.

Hennes klasskamrater, som var djupt chockade av hennes död, vek då 356 tranor till hennes begravning så att tusen tranor kunde följa med Sadako i graven. Ett år senare hade hennes klasskamrater och barn över hela Japan och i nio andra länder samlat ihop pengar till ett minnes-och fredsmonument – en staty av Sadako med en gyllene trana i handen som står i Fredsparken i Hiroshima. ”Detta är vårt rop. Detta är vår bön: Fred i världen”  är inskriptionen på monumentet.

Författaren Eleanor Coerr bodde några år i Japan och hörde då berättelsen om Sadako. Hon beslöt sig för att berätta hennes historia  och skrev boken Sadako och de tusen papperstranorna, en berättelse som nu förvandlats till en modern klassiker som lästs av generationer av barn och unga i många länder. Det är en tidlös berättelse om mod, kärlek och hur viktigt det är att hitta något att knyta sitt hopp till när livet är svårt. Boken, som vi har både på svenska och engelska, är inte svår och berättelsen griper tag även om den är kort med sina nio korta kapitel på knappt 60 sidor text och illustrationer. Det finns mycket att prata om under och efter läsningen om Sadako, inte minst de vuxnas oförmåga att erkänna verkligheten fast barnen förstår hur det ligger till men också om att krig och konflikter lämnar spår även många år efter att de är slut.

Nadir och ingen annan

Författare:

Nadirs familj består av hans ”bröder” Ali och Said, som är den enda familj han har efter flykten till Sverige. De är hans bästa vänner samtidigt som han kan bli väldigt trött på dem. Han känner att han vill något mer med sitt liv än att bara plugga svenska och hänga i biljardhallen. Innan Nadir flydde från Syrien tränade han simning flera dagar i veckan, men när han får ett erbjudande om att börja simma igen vet han inte hur han ska göra. Kommer han verkligen att hinna med att träna? Och kommer Ali och Said tycka att det är ok att han gör något på egen hand? Och vad kommer de andra i simklubben att säga om han börjar träna med dem? Det blir ett svårt beslut att fatta för Nadir, men ingen annan kan göra det åt honom. En bra utgångspunkt för att kunna diskutera hur det kan vara när man är nyanländ i ett nytt land.
Pär Sahlins bok Nadir och ingen annan passar läsare på högstadiet och gymnasiet som vill ha ett språk som ligger ganska nära talspråket.

Boken finns även på arabiska Nādir wa-laysa ahad ākhar. 

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Herr Arnes penningar och Körkarlen

Författare:

Denna klassiker utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän som då fortfarande tillhörde Norge. Den rika prästen Herr Arne bor i Solberga prästgård tillsammans med sin familj och sitt husfolk. En natt dyker ett gäng skotska legosoldater upp och rånmördar alla i huset – alla förutom Arnes fosterdotter Elsalill, som soldaterna inte ser. Elsalill blir omhändertagen av en fiskare som tar med henne till Marstrand där hon träffar Sir Archie. Ovetandes om att han var en av de som mördade hennes familj blir hon kär i honom och är redo att följa med honom hem till Skottland. Då dyker vålnaden av hennes fostersyster upp och Elsalill förstår att hon är tvungen att förråda den man hon älskar för att gottgöra sin familj. Sir Archie tar Elsalill som gisslan vilket slutar med hennes död och att alla soldaterna grips.
Vi har den i en lättläst version som även innehåller Körkarlen – en berättelser om död och försoning och en upplaga med båda dessa samt Liljecronas hem.

Harry, Gunnar och hemligheten

Författare: ,

Bröderna Harry och harry-gunnar-och-hemlighetenGunnar är på campingsemester med sin mamma. De har fått låna en husvagn som de ska bo i. Gunnar tycker att det känns härligt och spännande. Extra roligt blir det när Gunnar upptäcker att Lotten från hans klass också ska bo på campingen. Lottens storasyster Selma är lika gammal som Harry så alla fyra kan hänga tillsammans. När tuffa Selma lockar med sig Harry och Gunnar för att  smyga in i campingplatsens kiosk och stjäla en låda kexchoklad tycker inte Gunnar att något är roligt längre. Han ville inte vara med och snatta och nu har han också en hemsk hemlighet som absolut inte får avslöjas för Lotten eller för mamma. Allt är förstört och kexchokladen kunde de inte låta bli att äta upp. Hur ska Harry och Gunnar fixa det här?

Välskrivet och spännande om att man kan göra något riktigt fel och läskigt. Men när det känns som värst kan man ändå ångra sig och ställa allt till rätta till slut. Den här boken är på 80 sidor. Det är ganska stor stil på den luftiga texten och författarna är Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Illustrationer på nästan varje sida av Caroline Röstlund.

Kalsongkatastrofen

Författare:

Hur klantig får man vara egentligen? Viking och kompisarna Vilma och Viktor lyckas alltid ställa till det för sig. Det är därför de har startat den superhemliga klubben Klant & kompani.

Klassen ska byta julklappar och Viking får en lysande idé: Han ska köpa något riktigt fint till Meltem, tjejen han är kär i. Problemet är bara att Viking är sämst på presenter, och dessutom har han bara sexton kronor. Hur ska han få tag på den perfekta julklappen? Vilma och Viktor erbjuder sig att hjälpa till, men Viking är tveksam. De är ju nästan lika klantiga som han själv, och han vet hur det brukar sluta när de försöker göra någonting tillsammans …