Inte ens döden

Författare:

Det är första skolveckan efter sommarlovet och en värmebölja hänger kvar. Hettan är tryckande i klassrummet och det enda som Oliver och Leo längtar efter är att åka och bada. De bestämmer att de ska ses vid det vanliga klippbadet, där de brukar kunna bada helt ensamma. ”Ingenting kan stoppa mig från att bada idag!” säger Leo. Först måste dock Oliver cykla hem och gå ut med sin hund. När han sedan cyklar mot badet hör han sirener. Är det brandkåren som rycker ut? Oliver kommer till badplatsen lite försenad, men där syns inga spår efter Leo, varken cykel eller kläder. Så plötsligt så är Leo där ändå. Han överraskar Oliver och drar ned honom under vattnet. Det är typiskt Leo att göra så, men kan han inte simma lite väl länge under vattnet… Dessutom ser Leo nästan genomskinlig ut när han sedan står och torkar på klippan, och han försvinner lika fort och oförklarligt som han dök upp.

Inte ens döden av Mårten Melin är en spökhistoria som ger kalla kårar, samtidigt som vänskapen mellan Leo och Oliver är fint skildrad. Berättelsen upplagd som en novell och går att diskutera utifrån det. Vi tänker att den fungerar för årskurs 6-8.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Min längtan kvar

Författare:

Det börjar med den stora förundran över att man suttit i samma klassrum i så många år utan att verkligen ha sett varandra och plötsligt ”smälter som en snöflinga”. Längtan växer, drömmen om att bli ihop slår in. Men sedan då? När tvivlet kommer. Är det här rätt? Hur känns det egentligen i hjärtat? Plötsligt är det slut och allt är över. Kvar finns längtan och ett litet hopp om att det kanske finns en plats för ”dig och mig” någonstans.

Min längtan kvar är precis som underrubriken säger ”Dikter om kärlek – tappad och hittad”. Det är en lättläst och träffande beskrivning av hur härlig och jobbig och lätt och svår kärleken kan vara.

Läskiga huset – Tvättstugan

Författare:

Jina har flyttat till en ny lägenhet tillsammans med sin mamma och sin lillebror Sam. Lägenheten är fin och ligger i ett högt gammalt hus. Själva lägenheten är det inget fel på, men det händer konstiga saker i resten av huset. Varför får man till exempel inte vara i tvättstugan efter klockan tio på kvällen? ”Det kan störa grannarna” säger grannen Fru Jansson. Men stämmer det verkligen? Och låter inte Fru Jansson lite som en häxa när hon skrattar?
En kväll ska Jina och Sam vara ensamma hemma och Jina får en sträng påminnelse av mamma om att hämta tvätten i tid. Men tiden går så snabbt när de tittar på en läskig film och plötsligt är klockan halv elva. Jina samlar sitt mod och går upp till tvättstugan…
En lättläst och mysrysig bok för årskurs 3 och 4.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Varm tass i mörkret

Författare:

Berättarjaget ligger vaken på natten och är rädd – det finns ju så mycket att vara rädd för på natten som inte finns på dagen! Fast egentligen är inte berättaren rädd för mörkret, utan bara för vad som kan gömma sig i det; spöken och varulvar och skelett som står i garderoben och skallrar med sina ben. Den som ändå hade haft en liten varm tass i mörkret att hålla i! Men kanske är det egentligen så att alla spöken och varulvar också är rädda på natten? Kanske behöver de också någon som håller dem i tassen?
I diktboken Varm tass i mörkret visar Mårten Melin att poesi inte behöver rimma. En dikt kan vara uppbyggd som en berättelse, bara med färre ord och med ett mer koncentrerat innehåll. En dikt kan vara de tankar som dyker upp på bussen, på lektionen – eller på natten!