Doggy Slippers

Författare: ,

En liten uttrycksfull pärla till diktbok är Doggy Slippers av den argentinske poeten Jorge Lujan och konstnären och ALMA-pristagaren Isol.
Boken är resultatet av ett unik samarbete mellan barn, poet och illustratör.  Barn över hela Latinamerika  uppmanades via internet att skicka in berättelser om sina husdjur till Jorge, som utifrån dessa texter och bilder skulle skapa dikter. Något som sedan tillsammans med konstnären och mångåriga samarbetspartnern Isol blev denna bok.
Dikterna är alla korta, orimmade och perspektivet är barnets som tänker/känner inför sitt djur. Isols underbart uttrycksfulla bilder förstärker känslan i varje dikt – en per uppslag.

”My turtle Coco is happy
is green
is slow
except when she falls
down the stairs”

Eftersom språket är så pass enkelt och alla texter korta, kan boken säkert användas redan i de lägre årskurserna då man ska läsa engelska.
För äldre elever kan den fungera både att läsa och som inspiration till att skapa  egna dikter…eller kanske vill klassen använda idén att  samarbeta, där några skapar berättelser och andra gör dikter av dem.

This is the rope

Författare:

The Great Migration – så kallas den stora flyttvågen mellan 1900 och 1970 då mer än 6 miljoner afro-amerikaner lämnade sydstaterna i USA för att flytta norrut till Chicago, Los Angeles och New York för att finna ett bättre liv och ett rättvisare samhälle.
I den fantastiska bilderboken This is the rope berättar författaren och ALMA-pristagaren  Jacqueline Woodson och konstnären James Ransom en familjs historia från den tidiga flytten till dagens liv. En tidsresa med ett rep som den sammanbindande tråden.
Ett rep som en liten flicka hittar under ett gammalt träd i South Carolina  och använder som hopprep. Repet följer sedan med genom livets resa, skildrade i korta avgörande ögonblick och avslutas när barnbarnet hoppar rep i New York.
Mustiga uttrycksfulla bilder  fångar miljöerna från South Carolinas öppna landsbyggd till New Yorks täta stadsbild. This is the rope är ett litet eftertänksamt mästerverk , en hyllning till alla de som en gång aldrig gav upp hoppet om ett bättre liv, en bättre framtid och vågade språnget för sig själv och sina barn.
I förordet berättar författaren om sin egen familjs historia – de var också en del av den stora migrationen – en förutsättning för att hon själv kunnat bli och vara den person hon är idag.
När man läser boken med äldre elever kan man fundera tillsammans över bakgrunden till den stora migrationen (minnet av slaveriet och rasismen som levde kvar) parallellerna till vår tid och vad det ursprungliga repet egentligen kunde vara för rep..

För författaren själv symboliserar repet hoppet – det som binder samman det som var med det som blev.
Boken är ännu inte översatt till svenska utan finns bara på originalspråket engelska i Cirkulationsbiblioteket.

Räven farfar och jag

Författare:

Räven, farfar och jag är en ömsint saga om en pojke som växer upp  i en bergsby i Kina med sin farfar och farmor. Farfar är skogvaktare och genom honom får pojken del av livet i naturen och samspelet mellan djur, natur och människa. Eld är en nödvändighet för människorna – men också en stor fara för skogen.
En dag stjäl en liten rävunge farfars ask med flintsten och tändstål när han är ute. Rävungen vill använda eldstålet både för att skrämmas och för att laga mat – men det går illa. Det blir en eldsvåda och ett annat litet djur skadar sig. När det uppdagas blir rävungen tvungen att gå och lämna tillbaka asken – för djuren känner till farfar och respekterar honom.
Boken av  poeten och författaren Xu Lu och konstnären Zhu Chengliang,ger genom text och fantastiska bilder en liten glimt av livet på Kinas landsbygd förr i tiden – där det finns mycket vi kan känna igen från vårt eget lands historia.

Lejonet och musen

Författare:

Den här boken bygger på en klassisk fabel som finns utgiven i många varianter (Cirkulationsbiblioteket har också ”Aisopos fabler” där berättelsen om Lejonet och musen ingår). I början av berättelsen blir musen jagad och råkar då väcka lejonet. Lejonet skulle lätt kunna döda musen men väljer att släppa hen fri. Därefter kommer några jägare och fångar lejonet med ett nät. Musen kan då befria lejonet genom att gnaga hål på nätet. Historien berättas helt och hållet med hjälp av bilder och räknas som en så kallad silent book, även om den innehåller några ljudhärmande ord, för att illustrera ljud som till exempel lejonets vrål och musens gnagande.

Boken har skapats av Jerry Pinkney, född 1922 i USA. Den gavs ut för första gången 2009 och har vunnit flera internationella priser. Inspiration till miljön i boken är hämtad från Tanzania och Kenya och bilderna är fantastiska. Att visa att både lejonet och musen har familjer och ungar är ett tillägg som, vad vi vet, enbart finns i Pinkneys version av berättelsen.

Varm tass i mörkret

Författare:

Berättarjaget ligger vaken på natten och är rädd – det finns ju så mycket att vara rädd för på natten som inte finns på dagen! Fast egentligen är inte berättaren rädd för mörkret, utan bara för vad som kan gömma sig i det; spöken och varulvar och skelett som står i garderoben och skallrar med sina ben. Den som ändå hade haft en liten varm tass i mörkret att hålla i! Men kanske är det egentligen så att alla spöken och varulvar också är rädda på natten? Kanske behöver de också någon som håller dem i tassen?
I diktboken Varm tass i mörkret visar Mårten Melin att poesi inte behöver rimma. En dikt kan vara uppbyggd som en berättelse, bara med färre ord och med ett mer koncentrerat innehåll. En dikt kan vara de tankar som dyker upp på bussen, på lektionen – eller på natten!

Sov gott, lilla groda

Författare:

Sov gott, lilla groda av ALMA-pristagaren Kitty Crowther handlar om Jonas och hans föräldrar. De bor vid en damm och varje kväll när det är läggdags blir Jonas lika mörkrädd. De läser saga, pussas och kramas… men till sist ligger Jonas ändå där ensam i sin säng och allt blir så otäckt. ”Krifs krafs hoho plask” låter det under hans säng och då måste faktiskt Jonas gå in till mammas och pappas säng. Till slut somnar Jonas emellan dem, men då kan inte pappa sova. Han går och lägger sig i Jonas säng, men vad är det som hörs? ” Krifs krafs hoho plask”. Det är nog bäst att pappa tar med sig Jonas för att undersöka vad det kan vara.

Den här fina berättelsen tar på ett varmt och inkännande sätt upp hur det är att vara liten och rädd om natten – och hur viktigt det är med lyhörda vuxna som lyssnar på barnet.