Odjuret i borgen: Nijko och den stora hemligheten

Författare:

Mitt i en stad står det en borg där ett hemskt Odjur bor. Människorna i staden har inte sett till odjuret på över 100 år men alla har hört berättelserna om hur varelsen kom till staden och förstörde allt i sin väg, innan den försvann in i borgen. Vartannat år hålls det en stor parad och fest för att hålla odjuret i schack. I paraden går alla de så kallade offerbarnen med gåvor till odjuret och de får även utföra någon form av hemlig utmaning.

Nijko är en pojke som bor i staden och i år är det hans storasyster Ihnas tur att bli ett av offerbarnen. Det är både en ära, då efter man deltagit i paraden räknas som vuxen, men det är även ganska skrämmande. Nijko inser dock ganska snart att det är något som inte stämmer med odjuret i borgen och alla de berättelser som finns. När Ihna inte återvänder efter paraden börjar Nijko ställa frågor till de vuxna, Vad händer om odjuret inte är nöjd med gåvorna? Om någon inte klarar den hemliga utmaningen?Snart blir Nijko varse att staden bär på fler hemligheter än han någonsin kunnat ana.

Detta är en spännande historia som fångar läsaren direkt. Illustrationerna av Yossra El Said är i mangainspirerad stil och förstärker verkligen stämningen i boken. Det är den första delen i en planerad serie. Passar bäst för årskurs 2-3, men även för den i årskurs 4 som behöver lite mindre text och fler bilder.

 

 

Färgernas ljud

Författare:

En blind flicka trevar sig på egen hand ner till närmsta tunnelbanestation. Och därifrån börjar hon planlöst åka genom det underjordiska systemet av tunnlar. Hon stiger av där hon får lust och fortsätter gång på gång i nya riktningar. Genom minnen och olika sinnesintryck på vägen, skapar hon egensinniga, inre bilder av världen. En glänta med guldlöv, ett gigantiskt äppelträd där det bor en gris, talande fiskar, labyrinter utan utgångar, en häxas trollstav är något av det hon möter – bara fantsin sätter gränser.

Bokens skapare, Jimmy Liao är en mångfaldigt prisbelönad bilderboksberättare från Taiwan. Den sparsmakade texten i boken kompletteras och fördjupas av de vackra bilderna. Passar från åk 4 och uppåt. Förlaget Mirando bok bjuder på några bilder ur boken på sin hemsida, här ser du ett exempel:

Fågeln i mig flyger vart den vill

Författare:

Berta Hansson föddes i början av 1900-talet i byn Hammerdal i Jämtland. Hon drömde om att bli konstnär när hon blev stor, som Michelangelo, men det var något hon inte sa högt. Hon visste ju att hennes pappa inte tyckte att det var något riktigt yrke, särskilt inte om man var flicka. Hon behövdes dessutom hemma på gården där hennes mamma låg döende i TBC och den förutbestämda vägen för sådana som henne var ändå att gå husmodersskolan i Karlskoga. I ren protest försökte Berta göra sig omöjlig i hushållet för att få lämna byn. Byns doktor, som de regelbundet besökte för att göra TBC-kontroller, upptäckte Bertas talang och försökte övertala hennes pappa om att hon skulle få vidareutbilda sig. Till slut förstod hennes pappa att han var tvungen att låta henne få gå sin egen väg och Berta kunde äntligen låta längtansfågeln i sig få flyga vart den ville.
Sara Lundberg har hämtat inspiration från Berta Hanssons måleri, brev och dagboksanteckningar och skapat denna fantastiska bildroman, där text och bild tillsammans berättar om en människas starka längtan efter något annat. Den passar läsare från 10 år och äldre och inbjuder till samtal om att längta bort, om hur det var i Sverige för 100 år sedan och om flickors och kvinnors möjligheter att välja sitt liv.

The Ice Dragon

Författare:

The ice dragonThe Ice Dragon är en lättillgänglig och finstämd fantasyberättelse av författaren bakom Game of Thrones, George R. R. Martin, och vackert illustrerad av Luis Royo. Med ett, för genren, direkt och okomplicerat språk och väl tilltaget radavstånd fungerar berättelsen bra både för vana som ovana läsare av fantasy.
Adara är ett annorlunda barn, allvarsam och håller sig för sig själv. Hon varken gråter eller skrattar och köld bekommer henne inte. Man säger att vintern bor i henne och finns det något Adara verkligen älskar så är det vintern. För med vinterns kyla kommer isdraken, ett sällsynt och fruktat vidunder som förebådar en lång och bister vinter, men som för Adara betyder kamratskap. Natten hon föddes flög en isdrake över byn och varje vinter sedan dess har hon ridit på samma isdrakes rygg. När våren kommer och draken drar norr ut sluter hon sluter hon sig för omvärlden tills dess nästa vinter kommer med kyla och snö.
När så grannriket invaderar med en armé av elddrakar och fienden tågar in i byn Adara bor i kommer isdraken till undsättning, trots att det är mitt i sommaren…

Önska bort önska nytt

Författare:

Korta berättelser som fångar hela livsöden.

”Har du ingen som kan komma och hämta dig?”
Sköterskan la sin hand på hans axel.
Han skakade på huvudet.
Hans fingrar rörde vid plastpåsens handtag.
Det är där hon ligger, tänkte han. Hon som kunde ha hämtat mig ligger i påsen.

En kille med sin mammans saker i en plastpåse, en tjej i en trappuppgång, en ryggsäck som är för tung för en helg i Åre. Ord som inte vill ut, något som tickar i magen, en pappa som inte får finnas.

Sigridsagor

Författare:

SigridsagorOm åtta olika flickor med samma namn – Sigrid – handlar Rose Lagercrantz charmiga lilla bok. Alla lever de i det medeltida Sverige mellan 1100- och 1500-talet. Varje Sigrid har sitt eget kapitel, en kort avslutad berättelse.
Flickorna har olika ställning i samhället – från träl till slottsfru- och genom små ögonblicksberättelser ur vars och ens liv får man en bild av hur man kunde leva, hur man tänkte och trodde, liksom hur samhället fungerade under den tiden. Språket och berättartonen har lite av sagokaraktär, är varm, lättsam men också informativ.
Texten är luftig, ganska lättläst och charmigt illustrerad i fyrfärg. Varje berättelse bygger på en historisk klenod som finns på Historiska museet i Stockholm – på så sätt finns en fantasirik koppling mellan nutid och dåtid om man besöker museet och tittar på t.ex. Björns gravsten från Botkyrka, det förgyllda bronsaltaret med Guds hand, Mariaskåpet eller skatten från Linköping.
Sigridsagor är värd att läsas både som skönlitteratur och som fördjupning då man läser om det medeltida Sverige under historielektionerna.