Kärlek: 11 berättelser för mellanstadiet

Boken är precis som titeln avslöjar en novellsamling med 11 ganska olika berättelser. Men samtidigt som berättelserna i boken är olika varandra har de temat som förenar, kärlek – det där som alla funderar på och som kan pirra i hela kroppen. Kärlek på distans, kärlek som är svår, kärlek som tar slut, kärlek som bubblar, försiktig kärlek, vänskaplig kärlek, stormande kärlek…

Boken känns luftig och lättläst. Varje berättelse är ca 7-9 sidor lång och är skrivna av Oscar Danielsson, Kristofer Folkhammar, Boel Gerell, Alex Haridi, Mats Jonsson, Sara Kadefors, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson, Sara Villius, David Wiberg och Rebecka Åhlund

Viggo och rädslolistan

Författare:

Viggo är 7 år och han har en hemlighet; nämligen en hemlig lista med alla saker som han är rädd för. Han har inte riktigt kunnat börja skriva än så han har ritat en lista med mörker, mördare, monster och allt annat han är rädd för. Men nya klasskompisen Malte vill göra allt det som Viggo är rädd för och Viggo vågar ju inte säga något.
Så kommer katastrofkvällen då Viggo ska titta på en läskig film med Malte som förberedelse för halloween. Viggo blir så rädd och ledsen att han springer hem och bryter ihop. Som tur var finns hans pappa där och tröstar. Men pappa hittar också rädslolistan! Då inser Viggo att ingenting känns lika läskigt längre, och pappa berättar att han också har en rädslolista – för det kan pappor faktiskt också ha! Viggo skriver en ny lista med sina rädslor, men den här gången är den inte hemlig, för han har lärt sig att det blir lättare att inte bära sina rädslor ensam. Viggo och rädslolistan är en bok om att våga vara den man är och om att det är helt ok att visa sina känslor. Lisa Bjärbo beskriver Viggos vardag på ett både roligt och lite allvarsamt sätt, och hon tar Viggo och hans känslor på största allvar. Boken är ett exempel som svarar mot Läroplanens centrala innehåll om att eleverna ska få möta berättande texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter. För en läsare i Viggos ålder är det lätt att känna igen sig i denna berättelse och den ger upphov till mycket att prata om. Boken ät rätt textrik, så trots att den handlar om en 7-åring tror vi den passar bäst från årskurs 3 eller för goda läsare i årskurs 2.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Nidstången

Författare: ,

paxViggo och Alrik flyttar in hos sina nya fosterföräldrar Laylah och Anders i Mariefred. Pojkarna har haft det det svårt hemma med sin mamma som inte längre kan ta hand om dem på grund av sin alkoholism. När de börjar i sin nya skolan går det redan rykten om att de är ”problembarn” och ganska snart hamnar de i bråk med både vuxna och barn på skolan. Men fosterföräldrarna visar sig vara bra och förstående människor som ger bröderna sitt stöd. Pojkarna träffar det äldre syskonparet Estrid och Magnar, hemliga väktare av ett magiskt bibliotek. Det visar sig att Viggo och Alrik är de utvalda att bekämpa ondskan som sprider sig i Mariefred och väktarna har väntat länge på dem. Väldigt spännande och actionfylld bok med magiska element som är den första i en serie populära böcker. Författare är Åsa Larsson och Ingela Korsell. De häftiga illustrationerna i boken är gjorda av Henrik Jonsson.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

 

Den blomstertid nu kommer

Författare:

den blomstertid nu kommerSkolavslutningsdag, sommarlov, frihet… det var så det skulle bli var det tänkt. Men nu sitter han här, halsen ihopknuten av rädsla, inblandad i ett rån och jagad av polisen…
13-åriga Fred var så himla trött på att vara fattig. Han ville ha mycket pengar och det var det Tarzan hade sagt att det skulle bli om de rånade butiken. Nu har allt gått fel och det går inte att spola tillbaka.
Och det blir snart ännu mer fel. Människor bär sig annorlunda åt i pressade situationer, det får Fred lära sig. Ett hastigt beslut leder plötsligt till något man aldrig avsett. Och man vet egentligen inte så mycket om varandra fast man är kompisar. Inte så mycket om världen heller, hur det kan vara att leva ett annat liv.
Men Fred får också lära känna sig själv och var hans egna gränser går. Genom hela berättelsen är det den röda tråden: Hur handskas man med sin egen ångest och sitt samvete när man gjort något ingen tror att man skulle kunna göra? Något som drabbat andra? Och som det skulle vara katastrof om det kom ut att han varit med och gjort.

Marie-Chantal Long har skrivit en stark, spännande och trovärdig berättelse som kryper under skinnet på en och lever kvar. Den blomstertid nu kommer är ett utmärkt samtalsunderlag då man vill diskutera brott och straff, etik och ansvar, med elever från sexan/sjuan och uppåt. En bra och viktig bok.

Sjömannen som föll i onåd hos havet

Författare:

Sjömannen som föll i onåd hos havetSjömannen som föll i onåd hos havet handlar om trettonårige Noboru som tillsammans med sina vänner triggar sig till att bli totalt känslokalla. De träffas för att öva på att förakta vuxenvärlden och att nonchalant plåga små kattungar. ”Vi är genier alla sex. Och världen är som ni vet tom. (…) Det finns bara några få verkligt tillåtna saker -havet exempelvis…” så säger kompisgängets ledare, helt utan att avslöja sin ålder. Det är en orgie i lillvuxenhet. Vännerna hatar vuxna och deras naiva världsbild, samtidigt som de avstår från allt som liknar barnslighet.

Parallellt med Noborus historia får vi följa hans mamma som hittar kärleken i en sjöman. Det är en vacker kärlek med promenader i parken, uppoffringar och ärlig vänskap. Noboru är först fascinerad av mannen från havet. I honom ser han mycket av de få saker som han inte föraktar: hav, styrka, ensamhet. Men sjömannen sviker honom och hamnar i onåd. Boken ingår i serien Alla tiders klassiker.