(Un)arranged Marriage

Författare:

Om hans familj hade brytt sig om att se efter hade de sett att Manjit var allt annat än glad över det arrangerade äktenskap han snart ska ingå. Han vill absolut inte gifta sig med en okänd flicka vid 17-års ålder utan han vill leva sitt eget liv på sitt sätt, men familjens förväntningar är orubbliga. Under förevändningen att de ska hälsa på släkten så åker han med sin familj till Punjab i Indien där det visar sig att hans blivande brud väntar. Manjit inser att han inte kan leva upp till de förväntningar som finns på honom så han beslutar sig för att rymma från sitt bröllop, trots att det innebär att han bryter helt med sin familj.

En bok om att slå sig fri från de förväntningar som finns på en och att välja sin egen väg.

Looking for Alaska

Författare:

looking for alaskaI centrum av John Greens debutroman från 2005, Looking for Alaska, står Miles Halter. Guidad av François Rabelais sista ord ”I go to seek a Great Perhaps” har han beslutat sig för att börjat på internatskolan Culver Creek i hopp om en förändring i sitt trista liv. Han vill börja om på nytt.
Väl framme på sin nya skola får Miles under en tid uppleva det sorglösa livet på en internatskola, full med busstreck och skratt. Han blir snabbt kompis med sin rumskamrat the Colonel (Översten) och via honom träffar han Alaska – den smartaste, mest självdestruktiva och absolut snyggaste tjej han någonsin träffat. Den stekheta dagen då han för första gången kliver in i hennes stökiga rum i jakt på cigaretter påbörjas ett händelseförlopp som kommer förändra Miles tillvaro från grunden…
Smart uppbyggd dramaturgi, där boken är indelad i ett före och ett efter med kapitelrubriker som räknar ned till och räknar bort från mittpunkten i Miles berättelse. Det finns en lätthet och ett flyt i språket, men det krävs ändå relativt goda kunskaper i engelska, passar väl i åk 8-9, Gy.

The absolutely true diary of a part-time indian

Författare:

the-absolutely-true-story-of-a-part-time-indian-001Det här är en bok som alla borde läsa! På svenska heter den Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian. Nu har vi den också på engelska!

Junior är 14 år och Spokaneindian. Han har vattenskalle, läspar och stammar. Han är den töntigaste killen i hela reservatet och då är det tur att han är bästa vän med den tuffaste killen i reservatet.
Junior inser snart att om han ska överleva och ha en chans att bli något i det här livet måste han lämna reservatet. För i reservatet har alla gett upp och där kan man aldrig förverkliga sina drömmar. Han bestämmer sig för att börja på en helvit skola i den närmaste staden, 35 km bort. Hemma i reservatet tycker alla att han har svikit dem och han förlorar (nästan) sin bäste vän. I nya skolan är det inte precis lätt att vara den ende indianen (förutom skolans maskot!).
Junior älskar att teckna och teckningarna finns med i boken, små humoristiska illustrationer över hans tragikomiska tillvaro. Boken bygger på författaren Sherman Alexies egna erfarenheter under uppväxten och är helt enkelt fantastisk.
Rolig, sorglig och tankeväckande läsning. Från år 8 – gymnasiet.

Reckless

Författare:

RecklessJakob och Will är bröder, storebror och lillebror. Jakob Reckless tar sin roll som storebror och beskyddare av Will på djupt allvar sedan deras far försvunnit, men en natt upptäcker han något i sin fars arbetsrum – en spegel som samtidigt är en ingång till en helt annan värld.
Jakob tar sig in dit, djupt inom sig anar han att det här finns en lösning på hans fars mystiska försvinnande. Han fascineras och blir fast, han återvänder gång på gång till denna andra värld och börjar betrakta den som sin egen.
Längre och längre tid blir han kvar och blir därmed själv en alltmer frånvarande bror och son i den vanliga världen. Men en natt långt senare hittar även lillebror Will vägen till den andra världen genom spegeln. Jakob vill inte ha honom där. Det är ingen ofarlig värld, det har han lärt sig under åren som gått. Men nu är inte Will så liten längre, går inte att styra och bestämma över som Jakob vill.
Will stannar, och så händer det som inte får hända – Jakob kan inte skydda honom – han skadas obotligt och kommer att dö i denna andra värld om inte Jakob kan hitta ett sätt att rädda sin bror.
Då dyker även Wills flickvän Clara upp – en belastning tycker Jakob först – men Clara visar sig snart vara till större nytta än han någonsin kunnat tro. Och all hjälp behövs om Wills liv ska gå att rädda för nu handlar det om dagar…
Reckless, skriven av Cornelia Funke och Lionel Wigram, är en intensiv, spännande och stark berättelse med många bottnar.
Jakob, som är huvudperson, är ingen självklar hjälte- splittrad, driven av kärlek och ansvar för sin bror, skuldkänslor men också egna ambitioner. Det är en mörk sagovärld med drag av medeltid som målas upp. Utgången är oviss fram till slutet – och man anar en möjlig fortsättning på berättelsen om Jakob i de sista raderna.
Reckelss är lätt att läsa men inte lättsmält. Den inre brottningskampen hos Jakob och den yttre dramatiken samspelar väl och man ser fram emot att möta Jakob Reckelss igen i nya böcker. Boken passar bäst för elever i högstadiet.

Darkside

Författare:

DarksideI modern fantasy fungerar London väldigt ofta som en övergångsplats mellan vår värld och en lite mörkare och farligare parallell värd. I Tom Beckers Darkside är det fjortonårige Jonathan Starling som hittar vägen till stadens avigsida. En plats som befolkas av de människor och varelser som förpassats från vår värld.
Ingen lägger någonsin märke till Jonathan. Med en psykiskt sjuk pappa och en mamma som försvann många år tidigare har han lärt sig utnyttja det så att inte ens lärarna märker när han skolkar.
Just en sådan dag finner han att pappan blivit inlagd på sjukhus, medvetslös, och att dörren till det annars låsta arbetsrummet är öppen. I faderns böcker och kryptiska anteckningarna finner Jonathan ledtrådar gällande sin mors försvinnande, men även till en plats kallad Darkside .
Jagad av en ondsint huvudjägare och hennes lakejer från Darkside tar han sig dit. En skrämmande plats där man inte kommer undan ostraffat om man irrar sig fel. Men han finner en oväntad vän, och tillsammans söker de svar. Inte bara på varför han är jagad, utan också om sin pappas sjukdom och mammans öde…

Darkside bjuder på ryslig spänning och den är svår att lägga ifrån sig. Rysar-fantasy för åk 6-9.