Möt fjällräven

Författare: , ,

I faktabilderboken Möt fjällräven får man följa fjällräven under ett helt år, från att en kull rävungar föds till att nya ungar är på väg. Boken är uppbyggd som en bilderbok och texten följs av mjuka illustrationer av Inger Lise Belsvik. Fjällräven är ett av de djur i Sverige som riskerar att dö ut inom en nära framtid och i boken får man läsa om varför den är hotad och vad människan gör för att rädda den. Boken kan användas i undervisning för de lägre åldrarna både i de naturorienterande ämnena och för att utveckla läsningen.

I Skymningslandet

Författare:

I skymningslandetGöran ligger i sängen i sitt rum fem trappor upp i en lägenhet Vasastan i Stockholm.
Där har han legat länge, för hans ben har blivit sjuka och Göran kan inte gå längre. Han roar sig med att bygga meccano, läsa och rita. Men dagarna blir långa och ganska ensamma… tills en dag då det knackar på sovrumsfönstret just när den blå skymningstimmen infaller och Göran träffar Herr Liljonkvast för första gången.
Det här är en vackert illustrerad berättelse om Göran som upptäcker sin stad: Stockholm i slutet av 40-talet, talet  då tunnelbanan höll på att byggas och spårvagnarna rullade på stadens gator, mammorna var hemma och många barn i Sverige ännu drabbades av barnförlamning – polio. (Vaccin infördes 1957). Han flyger över staden med Herr Liljonkvast och upplever friheten – för i Skymningslandet spelar det ingen roll att man inte kan gå – man kan ju flyga! Och dessutom visar det sig att man kan en hel del annat också….

I Skymningslandet är en poetisk saga/fantasynovell av Astrid Lindgren och illustratören Marit Törnqvist i perfekt samarbete. En bok att läsa både som liten och stor och en ovanligt underbar Stockholmiana.
Stockholmskällan har en lektionen som tittar på Stockholm utifrån sagan, genom samtida bilder och frågeställningar utifrån företeelser i berättelsen.

Ynari Flickan med de fem flätorna

Författare:

Ynari-2Bflickan-2Bmed-2Bde-2Bfem-2Bfl-25C3-25A4torna-2B001Varje uttalat ord innehåller ett stort mått av kraft, skriver den angolanske författaren Ondjaki. Denna bilderbok, egentligen mer en illustrerad berättelse eftersom det är ganska mycket text, handlar om flickan Ynari och hennes möte med en mycket liten man. Lilleman, som han heter, blir en slags vägledare för Ynari i hennes sökande efter ett uppdrag eller en mening med livet. Ynaris fem flätor sägs ha en speciell betydelse som det gäller att finna. Folket i byarna runt omkring ligger i krig med varandra. Med Lillemans hjälp upptäcker Ynari att vägen till fred och frihet går via makten över orden. Ords betydelse och hur vi kan använda dem – boken är absolut en ingång till språkutvecklande arbete för F-3. Hela berättelsen är på något sätt både drömsk och sagolik och mycket charmig!

Dumped

Författare:

Tess väntar på Max i parken. Han är sen och hon är orolig, hennes pappa har fått ett jobb i Australien och vill att hon ska följa med. Tess och Max har varit tillsammans i tre år och helst skulle hon vilja stanna honom, men bara om han älskar henne. Varför kommer han inte? Kanske ska hon resa ändå…
En mycket kortfattad bok av Dee Phillips. Men trots att det inte är mer än ett par mening på varje sida är innehållet ändå tillräckligt för att det ska kännas som en hel berättelse. Med snygga illustrationer, lika viktiga för berättelsen som texten. Kanske bäst lämpad för de som har svårt för läsning på engelska? Vi har den även på svenska, Göra slut.

Göra slut

Författare:

G-25C3-25B6ra-2BslutTess väntar på Max i parken. Han är sen och hon är orolig, hennes pappa har fått ett jobb i Australien och vill att hon ska följa med. Tess och Max har varit tillsammans i tre år och helst skulle hon vilja stanna honom, men bara om han älskar henne. Varför kommer han inte? Kanske ska hon resa ändå…
En mycket kortfattad bok av Dee Phillips. Men trotts att det inte är mer än ett par mening på varje sida är innehållet ändå tillräckligt för att det ska kännas som en hel berättelse. Med snygga illustrationer, lika viktiga för berättelsen som texten. Kanske passar de tonåringar i förberedelseklass? Vi har den även på engelska, Dumped.