Hemliga Myran

Författare:

Det är sommarlov och Myran är på landet med sin alldeles nya lillasyster, mamma och Jesper. Den enda Myran vill är att bada, men ingen har tid att följa med; de vuxna bara ägnar sig åt lillasyster. Det han önskar sig mest av allt en är en sommarkompis och plötsligt dyker Gloria upp. Hon har en gipsad arm och är väldigt hemlighetsfull. Dessutom är hon arg och svär och ljuger så det står härliga till – och Myran tycker att det är underbart att vara med henne, för det känns liksom både farligt och härligt.
Detta är en vardagsberättelse med hög igenkänning och många skratt, men också allvarligare tankar. Boken innehåller alla känslor som man upplever som barn (eller som vuxen med för den delen) som glädje, sorg, längtan och svartsjuka. I slutet av boken sitter Myran på tåget till Italien tillsammans med sin pappa och övar på italienska glosor. När han till slut säger ”Arrividerci” till läsaren så har man blivit helt såld på Myran och hans tankar och funderingar. Hemliga Myran är den tredje och sista boken av Linn Gottfridsson om Myran, men det är inga problem att läsa den fristående från de andra delarna. Emma AdBåges illustrationer kompletterar texten på ett underbart sätt! Den passar att läsa i årskurs 2 och 3.

Kickboxaren

Författare: ,

Kickboxaren1Maria Björn och Niklas Krog har skrivit en bok som nästan träffar en som ett slag i magen. Den handlar om Eremias, som efter att ha blivit nerslagen och rånad blir som besatt av att hämnas. Han vill slåss! Men Eremias är också en kille som gillar skolan och vill plugga nu när han börjat gymnasiet, han vill inte förstöra för sig själv. Kickboxning i en klubb blir ett sätt att hantera ilskan och han lär sig slåss i försvarssyfte. Under ytan finns dock känslan av skam och förnedring kvar, Eremias kan inte släppa tanken på hämnd. När han hamnar i penningknipa börjar vägen slutta utför. Hur ska det gå?

Äventyrsveckan

Författare:
C3-84ventyrsveckanAmanda går i sexan och snart är det sommarlov. I höst kommer  klassen att splittras och  alla kommer att gå i olika klasser, kanske till och med i olika skolor.
För Amanda känns det bara skönt att få börja om. Hon har inte haft någon kompis, gått mest ensam och blivit ganska illa behandlad av klasskompisarna.
 Mest är det Philip som alltid måste säga något elakt så fort han ser Amanda. Och nu är klassen på väg till en äventyrsvecka i Värmland.

När barnen ska åka forsränning sker en olycka. Amanda och Philip kommer ifrån de andra  och går vilse i de värmländska skogarna. De är blöta, hungriga och rädda. För att hålla sig vid liv innan någon hittar dem måste Amanda och Philip samarbeta och lita på varandra.
Det här är en spännande och lättläst bok som på trovärdigt sätt skildrar konflikterna i klassen och Amandas upplevelse av att vara utanför. Sofia Nordin ger inga enkla svar eller lösningar på varför Amanda är utsatt i klassen och det gör att Äventyrsveckan är en bra bok att använda för boksamtal, det finns mycket att prata om.

Fighting spirit

Författare:

Fighting-spiritFörfattaren till succéromanen Boktjuven, Markus Zusak, har skrivit också denna bok: Fighting spirit (som är på svenska trots den engelska titeln). Här är det två bröder som är som tonårspojkar ofta är – både väldigt tuffa och lite lagom vilsna på en gång. De boxas ofta med varandra i trädgården hemma – och en dag blir de anlitade av en illegal boxningsklubb. Nu gäller det att fightas på riktigt, Ruben är riktigt bra på att boxas och lillebror Cameron är bra på att tåla stryk… Det måste naturligtvis hållas hemligt för föräldrarna, men om allt går bra kan de tjäna ihop rejält med pengar. Deras förut så starka och barska pappa går arbetslös och kroknar för var dag som går, syrran festar på stan och får dåligt rykte, mamma kämpar i motvind. Bröderna slåss – och innerst inne vet de vad kampen egentligen gäller: värdighet och upprättelse, för sig själva, för sin familj. En suveränt bra bok, lättläst med mycket dialog och välskriven, med ett vackert, poetiskt språk. På originalspråk har den titeln Fighting Ruben Wolfe – vi har den också!

Videorecension av Ingalill, Cirkulationsbiblioteket