Mitt bottenliv – av en ensam axolotl

Författare:

När jorden var nyfödd och det fanns hav och land och små varelser som guppade och gurglade så var livet ljust och kärleksfullt. Men så dök lunsarna upp och tog över allt mer och då började problemen. I en pöl i lunsarnas stad så föddes en liten axolotl som var sällsynt vacker, men också mycket ensam eftersom den var den enda av 987 ägg som kläcktes. Den stortrivdes till en början – gick i skolan, hängde med sina tigersalamanderkompisar, dansade lunsbaluns och hade det bra. Men sen ger sig tigersalamandrarna upp på land och axolotln blir ensam igen och livet blir riktigt botten. Uppe på land brinner skogarna och världen svämmar över och för bort vår axolotl, som tumlar och virvlar och… slutligen möter en annan axolotl!  Tillsamman får de 987 små yngel och axolotln konstaterar obekymrat att lunsarna verkade ha försvunnit – men vad gör det när ens liv plötsligt har blivit ett toppenliv!

Vid en första genomläsning kan det verka som att detta är en bilderbok om ensamhet, vilket det i och för sig är. Men det är också en bok om hur bräckligt livet på jorden är och om hur allt liv på jorden påverkas av klimatförändringarna. Och även en liten axolotl har ju rätt att få fortsätta existera! Vi tänker att detta är en bilderbok som passar alla på lågstadiet eftersom det finns så mycket att prata om både gällande klimat och vänskap. Trots det allvarliga ämnet är det en glad bok – En glad katastrofbok helt enkelt!

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

 

 

 

 

Magiska godiskulor

Författare:

Bokens berättare Dongdong leker ensam, och även om han säger att det inte gör något, så anar man som läsare att han känner sig ledsen i sin ensamhet. Hans klasskamrater förstår helt enkelt inte hur roligt det är att spela kula, så han har bestämt sig för att spela själv. Men då behöver han ju nya kulor!
I leksaksaffären finns det en påse med godiskulor som alla är olika stora och har olika färger, och affärens ägare intygar att de är ”mycket smaskiga och söta”. Men när Dongdong stoppar den första kulan i munnen händer något mycket märkligt; Plötsligt hörs en röst från vardagsrummet – Det är soffan som pratar! När pojken har tuggat i sig nästa kula hör han plötsligt vad hunden Gossl säger. Det är verkligen magiska godiskulor! Med dessa magiska upplevelser inom sig så vågar Dongdong till slut att vara den som frågar: Ska vi leka?

En bilderbok av 2020 års ALMA-pristagare där juryn i sin motivering skrev ”Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap”. Som läsare får man verkligen prov på hennes skicklighet, för texten illustreras med bilder av miniatyrfigurer i lera vilket gör bilderna mycket uttrycksfulla, detaljrika och levande.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Stackars monster

Författare:

Eusebio kan inte sova för han är så rädd för monster med horn, för dem med huggtänder och alla andra som skräms. Han samlar mod och springer hem till Ananías. Hon berättar att alla de som Eusebio är rädd för också är rädda!
De som skräms måste alltid vara bäst, även om de måste luras . De kan inte vara tillsammans som goda vänner utan har fullt upp med att bevaka varandra och får aldrig någon ro  – man  kan ju inte lita på någon som inte är en riktig vän. Därför har de inte tid att bry sig om Eusebio så han kan sova lugnt i fortsättningen. Det är ju faktiskt ganska synd om dessa stackars monster!
Stackars monster av den Colombianske författaren och illustratören Ivar Da Coll är en bok om rädslor och mod och om att alla, även de som verkar farliga, faktiskt kan vara rädda.
En bok att känna igen sig i både för stora och små, för alla har vi varit rädda någon gång! Luftig text som kan läsas även av en nybörjarläsare och fantastiska snäll-läskiga bilder. 41 sidor lång.

När Fatima blev fågel

Författare:

när fatima blev fågelFatima är en liten flicka som bor med pappa i Köpenhamn. En kväll läser pappa för henne om den egyptiska gudinnan Isis  och Fatima  blir genast fascinerad. Hon börjar fundera på vad som skulle hända om hon hade vingar som Isis..och plötsligt så har hon det – Fatima kan flyga! Men Isis använde egntligen inte sina vingar för att flyga utan för att skydda den som har det svårt, får hon veta. Hur ska Fatima kunna göra det?

En fin och enkel berättelse av den danske författaren Morten Dürr, om fantasi – eller magi –  för nybörjarläsarna. Korta kapitel och fina illustrationer och ett innehåll att samtala om i klassen.

Grind

Författare:

GrindEn mycket kortfattad bok av Dee Phillips! Det är en lite charmig historia om en flicka som måste flytta när föräldrarna skiljer sig. Hos mammans nye man är allt tråkigt, hemskt, rörigt, kaos – och dessutom ska en styvbror snart anlända: en 18-årig kille som bor hos sin mamma varannan vecka. De två ungdomarna möts, utan att de vet vem den andre är, och finner att de har ett gemensamt intresse: båda skejtar. Som sagt, mycket kort men ändå tillräckligt innehåll för att det ska kännas som en hel berättelse. Illustrationerna är snyggt gjorda och tilltalar säkert ungdomar, hoppas vi!
Med bara några få korta meningar på varje sida är boken kanske bäst lämpad för de som har svårt för läsning på engelska. Vi har den även på svenska, Försök igen.