Stjärnornas gåva

Författare:

Det var myggan som märkte det först. Hon surrade och sjöng ut det med sin lilla tunna röst. Men det var bara björnen som lyssnade. ”Jaha”, nickade han och vädrade i luften. ”Är det så det är…” Så börjar denna vackra bilderbok av Sissel Horndal som har rötter i lule- och sydsamiska områden.

I början av boken är vintern i antågande och människorna och djuren väntar stilla på ljusets återkomst när nordanvinden blåser ut dagsljuset och älvarna fryser till is. Men något stort är på gång. Nya liv ska komma till världen och det är urmodern Máttaráhkká som får de små livsgnistorna att växa. Och när solen återvänder med ljuset och värmen då vaknar världen igen och innan sommaren är över så kommer nya liv till världen. En berättelse om liv, dess uppkomst och mening.

En bilderbok inspirerad av samiska myter och religiösa föreställningar från 1600- och 1700-talet. I slutet finns också ett faktauppslag där vi får lära oss mer Sápmi och den gamla samiska tron med sina starka band mellan människor och naturen.

Inte ens döden

Författare:

Det är första skolveckan efter sommarlovet och en värmebölja hänger kvar. Hettan är tryckande i klassrummet och det enda som Oliver och Leo längtar efter är att åka och bada. De bestämmer att de ska ses vid det vanliga klippbadet, där de brukar kunna bada helt ensamma. ”Ingenting kan stoppa mig från att bada idag!” säger Leo. Först måste dock Oliver cykla hem och gå ut med sin hund. När han sedan cyklar mot badet hör han sirener. Är det brandkåren som rycker ut? Oliver kommer till badplatsen lite försenad, men där syns inga spår efter Leo, varken cykel eller kläder. Så plötsligt så är Leo där ändå. Han överraskar Oliver och drar ned honom under vattnet. Det är typiskt Leo att göra så, men kan han inte simma lite väl länge under vattnet… Dessutom ser Leo nästan genomskinlig ut när han sedan står och torkar på klippan, och han försvinner lika fort och oförklarligt som han dök upp.

Inte ens döden av Mårten Melin är en spökhistoria som ger kalla kårar, samtidigt som vänskapen mellan Leo och Oliver är fint skildrad. Berättelsen upplagd som en novell och går att diskutera utifrån det. Vi tänker att den fungerar för årskurs 6-8.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

En fe på badhuset

Författare:

Dukjis mamma insisterar på att de ska gå till det gamla badhuset trots att det finns ett nystartat spa på andra sidan gatan. Dukji ser fram emot den drickyoghurt som hon ska få med löfte om att hon inte börjar gråta när mamma skrubbar henne. Kallvattenbassängen är ju i alla fall kul. Och tom. Eller vänta förresten? Plötsligt dyker det upp en gammal tant som säger sig vara en fe som har tappat sina vingar och inte kan flyga upp till himlen. Och oj vad många roliga lekar den gamla fen kan! Och inte har hon testat ”yo… glurt” heller, men Dukji ser till att hon får det. Och det visar sig vara bra att ha blidkat en fe med yoglurt när man sedan blir riktigt sjuk efter badet – Vips så har fen gjort en frisk igen!

Bilderna i denna bok av Alma-pristagaren Baek Heena är magiska, då de är uppbyggda av lerfigurer vilket gör att de är oerhört detaljrika och levande. En underbar historia om att magi kan finnas överallt – till och med på badhuset!

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Pank och kär

Författare:

Detta är tredje boken i serien Typiskt Tobias! Tobias är alltså en lite charmig typ som ibland virrar till det och som ofta glömmer saker. Här har han först glömt pengar – när han vill bjuda en tjej på fika, och sen glömmer han gitarren på väg till sin gitarrkurs. Men på kaféet får han hjälp och Tobias får själv tillfälle att hjälpa till en annan gång, det blir lite som att  ”skicka vidare”. Och tjejen då? Jodå, ömsesidig förälskelse är nog på gång! Vi har även köpt in boken på arabiska och dari.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Toya flyttar över öken och berg

Författare: ,

Toya är en liten flicka i en nomadfamilj på den Mongoliska stäppen. Vardagslivet kretsar kring djuren: hästarna, korna, kamelerna, fåren och getterna . Att mjölka, göra ost, sjunga, göra te etc. Men att vara nomad innebär också att man då och då flyttar med sina djur till platser där det finns bete och vatten.
Bilderboken
Toya flyttar, av det mongoliska författarparet Icinnorov Ganbataar och Baansansuren Bolormaa handlar om det . Hela familjen bryter upp, samlar ihop sina djur, packar ihop sitt hem – en stor jurta (skinntält) – och alla ägodelar och flyttar över berg och öken till ett sommarbete vid en sjö. Det är en lång resa och mycket kan hända, men Toya och de andra i familjen är vana.
Genom de fina och innehållsrika bilderna och den koncentrerade texten, får vi inblick i ett helt annat sorts liv i en annan del av världen,. Ett liv där man nästan alltid är tillsammans med familjen  och är helt beroende av naturen omkring en.
Texten är luftig och ganska enkel så även en relativt nybliven läsare bör klara av den.
Toya flyttar är en charmig bok som låter oss möta människor från ett land vi annars sällan hör talas om. 31 sidor.

Naku, Nakuu, Nakuuu

Författare:

Den lilla pojken Isko springer hemifrån. Oroligt mumlar han Naku, nakuu, nakuu..           ( ungefär ojoj oj). Vad har hänt?
Han stöter ihop med olika vänner och frågar – Varifrån kommer spindelbarnen?  Varifrån kommer valparna?  Vad händer med dem när de är små?  Svaren gör honom inte lugnare.
Till sist kommer han till doktorns mottagning och frågar – Var kommer människobebisar ifrån? Och hur går det med deras stora syskon?
Naku, nakuu, nakuuu av författaren Nanoy Rafael är en prisbelönt bilderbok från Filippinerna om oron hos ett barn när familjen håller på att förändras och man är osäker på sin roll och sin framtid.
De oroliga orden förvandlas på slutet till glada utrop och förväntan.
Boken har fantastiska och  surrealistiska illustrationer av den filippinske konstnären Sergio Bumatay III och kan vara underlag för många samtal om familj och förändringar i klassen, likaväl som konstnärlig inspiration för eget skapande.